SEM: Ongelma ei ole elintason nousu vaan sen tuomat ympäristöhaitat

SEMn puheenjohtaja Ville Tulkki kirjoitti 16.8.2016 Helsingin Sanomien Mielipide sivulla elintasosta.

Ongelma ei ole elintason nousu vaan sen tuomat ympäristöhaitat

Elintason nousu on ollut väestönkasvun tehokkain hillitsijä.

Helsingin Sanomien (Ulkomaat 14.8.) kirjoituksessa väestönkasvusta ja siihen liittyvistä ympäristöongelmista todettiin, ettei maapallo kestä sitä, jos edes puolet nykyisestä väestöstä eläisi kuin suomalainen keskiluokka.

Enemmän huomiota olisi voinut kiinnittää kahteen asiaan.

Ensinnäkään kyse ei ole suomalaisen keskiluokan elintasosta vaan siitä aiheutuvista ympäristöhaitoista. Ylivoimaisesti suurimmat haittojen aiheuttajat ovat fossiilisten polttoaineiden ja bioenergian – oli se sitten ruokaa, biodieseliä tai polttopuita – käytön lisääntyminen.

Energiasektorin ja ruoantuotannon puhdistaminen siirtymällä vesi-, tuuli-, aurinko- ja ydinenergiaan kaikissa niiden käyttökohteissa veisi meitä paljon lähemmäs kestävästi elävää kymmenen miljardin ihmisen keskiluokkaa.

Toiseksi, elintason nousu on ollut väestönkasvun tehokkain hillitsijä. Kehittyvissä maissa vaurastuminen usein tarkoittaa parempaa hygieniaa, terveydenhuoltoa, koulutusta, tasa-arvoa, mahdollisuutta sosiaaliturvaan ja ylipäätään yhteiskunnallista vakautta. Nämä johtavat pienempään lapsilukuun.

Tämä kehitys on kuitenkin yksi yhteen kiinni energiankulutuksen kasvussa. Jos energia tuotetaan kuten tähänkin mennessä, ilmastonmuutos riistäytyy käsistä, vaikka me kaikki tyytyisimme murto-osaan nykyisestä elintasostamme.

Ville Tulkki

puheenjohtaja

Suomen Ekomodernistit ry


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s