Sveitsin kansa sanoi ei perättömälle pelottelulle – Ydinvoima saa jatkaa

Suomen mediassa tätä ei ole hirveästi noteerattu, mutta viikonloppuna Sveitsin kansa äänesti ilmaston kannalta jopa kohtalokkaasta asiasta.

Paikallinen ympäristöpuolue oli saanut läpi kansalaisäänestys-aloitteen siitä, tulisiko Sveitsin nykyiset ydinreaktorit sulkea ennenaikaisesti 45 vuoden käytön jälkeen, ja kaikki ydinenergia kieltää hamaan tulevaisuuteen.

Sveitsin sähköntuotanto 2015
Sveitsin sähköntuotanto 2015

Ilmaston kannalta kauheampaa aloitetta on vaikea kuvitella – paitsi ehkä jos Sveitsin Vihreät olisi ajanut vesivoimaloiden purkamista ja kieltämistä. Ydinvoimalla tuotetaan noin kolmannes Sveitsin sähköstä siinä missä vesivoimalla tuotetaan 60 prosenttia. Sveitsin sähköverkko on maailman puhtaimpia.

Vielä äänestyspäivän aattona kyselyt povasivat niukasti päinvastaista tulosta. Jos Sveitsi olisi päättänyt sulkea ydinvoimalansa ja kieltää koko teknologian, olisi menetetty paljon muutakin kuin vain Sveitsin ydinvoima. Tapauksella olisi epäilemättä ollut vaikutuksia muiden Euroopan maiden politiikkaan ja ydinvoiman hyväksyntään.

Epäilemättä tulosta olisi käytetty ydinvoiman vastustajien toimesta jonkinlaisena todisteena ydinvoimaa vastaan ja perusteena sille, että muidenkin maiden pitäisi seurata Sveitsin esimerkkiä – Aivan kuten Suomen Vihreiden kärkipoliitikot ovat kehottaneet meitä seuraamaan Saksan esimerkkiä siitäkin huolimatta, että tuo esimerkki on ilmaston kannalta epäonnistunut tähän mennessä surkeasti.

Jos tulos olisi ollut toinen, olisi se voinut viedä viimeisenkin toivon järkevältä, tosielämään ja faktoihin perustuvalta ilmasto- ja energiapolitiikalta Euroopassa. Ilmastonmuutoksen kannalta olisi ollut katastrofi, jos suuntaus siihen, että kiellämme kansallisilla laeilla tähän mennessä vesivoiman ohella tärkeimmän päästövähennyskeinomme, olisi jatkunut.

Energy for Humanity, jonka paikallisjärjestö Suomen Ekomodernistit ry on, kampanjoi järjen ja ilmaston puolesta kesästä alkaen, joten heidän osaltaan kyse oli työvoitosta. Suomen Ekomodernistit, joiden osallistuminen kampanjaan rajoittui muutamaan analyysiin ja kirjoitukseen, onnittelee Energy for Humanityä voitosta.

Vuosi 2016 toden totta tarvitsi välillä äänestyksen, jossa järki voitti populistisen pelottelun sijaan.

Päivitys: Tulos oli selkeä. 18 ”osavaltiota” eli cantonia äänesti EI ja viisi äänesti KYLLÄ ydinvoiman ennenaikaiselle sulkemiselle ja kieltämiselle. Prosentteina äänet jakautuivat 54,2 % EI ja 45,8 % KYLLÄ.


One thought on “Sveitsin kansa sanoi ei perättömälle pelottelulle – Ydinvoima saa jatkaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s