Ilmastovalistajien pitäisi uskaltaa mainita myös ydinvoima

euroopan_puhdas_energiaSEMin vara-pj Rauli Partanen kirjoitti taannoiseen kuntavaaleihin ja ilmastonmuutokseen liittyneeseen mielipide-kirjoitukseen lyhyen vastineen, joka jäi Hesarilta tällä erää julkaisematta. Ohessa kirjoitus kuitenkin kaiken kansan ihmeteltäväksi:

HS:n mielipiteessä 29.3.2017 Ilmastopaneelin Pj Markku Ollikainen kannustaa äänestäjiä haastamaan ehdokkaita myös ilmastoasioissa. Ajan hengen mukaisesti suurin päästövähennyskeino – ydinvoima – jätetään kirjoituksessa mainitsematta. Tämä on huolestuttavaa, sillä Ilmastopaneeli puhuu nimenomaan tieteen ja tutkimuksen äänellä.

Tilastot kertovat, että noin puolet Euroopan vähäpäästöisestä energiasta tuotetaan ydinvoimalla ja että se on historiallisesti nopein tapa leikata energiasektorin päästöjä. Se on myös kustannustehokasta, ja on osoittautunut turvallisimmaksi tavaksemme tuottaa energiaa. Ydinvoiman suurin ongelma tuntuu olevan se, että se järjestelmällisesti suljetaan pois keskustelusta.

Edit: Lisäsin kuvan Euroopan puhtaasta energiantuotannosta.

 


5 thoughts on “Ilmastovalistajien pitäisi uskaltaa mainita myös ydinvoima

  1. Joo, lasketaan, ja olen sinänsä aika samaa mieltä että sen liittäminen mukaan on vähintään ongelmallista. Graafi on BP:n energiatilastoista, joissa bio on mukana ”renewables” -joukossa joten sen erotteleminen on vaikeaa sieltä (ja osuus varsin merkittävä). Todellisuudessa ydinvoima vastannee siis yli puolesta puhtaasta, ei-polttamiseen perustuvasta energiantuotannosta. / Rauli

   Tykkää

 1. Kannattaa huomata: ydinvoima on mahdollisesti suurin päästövähennyskeino energiantuotannossa. Se ei ole sitä esimerkiksi ruuantuotannossa.

  Tykkää

  1. Näin toki. Energiasektori on tosin vastuussa noin 65 % ihmiskunnan päästöistä, siinä missä ruuantuotanto on siellä 15 % pinnassa (loput pääosin metsäkatoa eli maankäytön muutoksia). Ruuantuotannossa isoimmat ovat märehtijöiden metaani ja typpilannoitteiden aiheuttamat typpioksiduulipäästöt. Toki energiapuolelta näihin voidaan välillisesti vaikuttaa myös mutta haasteita on. /Rauli

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s