Vuoden Tiedekirja-palkinto Ekomodernisti-aktiiveille

2017-02-01 15.48.02Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto on valinnut vuoden tiedekirja -palkinnon voittajaksi teoksen Energian Aika – Avain talouskasvuun, hyvinvointiin ja ilmastonmuutokseen (WSOY 2017). Sen kirjoittajat Aki Suokko ja Rauli Partanen ovat molemmat Suomen Ekomodernistit ry:n jäseniä ja aktiiveja, ja Partanen on myös yksi järjestön perustajista sekä hallituksen varapuheenjohtaja.

”Kyllä tässä kirjassa näkyy ekomodernistinen ajattelu taustalla. Se näkyy siinä, että ei oteta sitä ensimmäistä helppoa totuutta tai lähdeviitettä jonka kanssa omat ajatukset osuvat yksiin, ja toisteta sitä sitten kirjassa, vaan pyritään selvittämään asia monista näkökulmista ja suhteuttamaan se kokonaisuuteen” sanoo tietokirjailija Partanen.

”Tätä tiedekirjapalkintoa osaa arvostaa jopa enemmän kuin muita kirjallisuuspalkintoja. Palkinnon kriteerit ovat kaikkien tarkistettavissa ja palkinnon myöntämisen perusteet on kerrottu avoimesti. Palkinto ja sen perustelut vahvistavat tunnetta, että onnistuimme työntämään omat mielteemme ja helpot iskulauseet taka-alalle ja tutkimaan asioita ja niiden keskinäisiä riippuvuuksia tavalla, jota ansioituneet tutkijatkin arvostavat. Toisaalta palkintolautakunta korosti myös teoksemme kirjallisia ansioita ja ymmärrettävyyttä”, sanoo Suokko.

Energian aika kirja kuvaa modernia yhteiskuntaa, taloutta, ihmisten hyvinvointia ja ilmastonmuutosta ja muita ympäristövahinkoja energian näkökulmasta. Vaikka fossiilisia polttoaineita paljon parjataan, ei ilman niitä teollisia vallankumouksiakaan olisi todennäköisesti tapahtunut, ja nykyinen hyvinvointi olisi kenties jäänyt syntymättä. Energia on näytellyt keskeistä osaa ihmiskunnan lähihistoriassa. Silti moderni valtavirran taloustiede ja sen ohjaama politiikka sivuuttaa energian täysin ohittamattoman roolin taloudessa ja hyvinvoinnissa käytännössä olankohautuksella.

”Tästä tulee ongelmia, kun sitten kuvitellaan, että energia olisi korvattavissa tai että se näyttelee hyvin pientä osaa taloudessa, vaikka tosiasiassa mitään ei tapahdu ilman energiaa. Tutkijakoulutuksen saaneet taloustieteilijät ymmärtävät, että yleisimmistä talousmalleista puuttuvilla luonnonvaroilla voi olla suuri merkitys. Mutta kuinka paljon vain taloustieteen peruskursseja opiskelleet poliitikot ja päättäjät ymmärtävät oppimiensa mallien rajoituksia? Vallalla on käsitys, että talouskasvu voi suhteellisen helposti olla aineetonta, jolloin haitat poistuvat ja hyödyt säilyvät. Tosi elämän esimerkit kuitenkin osoittavat, että tätä Graalin maljaa ei ole globaalissa tarkastelussa vielä tavoitettu ja tutkimustieto vihjaa, että hyötyjen ja haittojen irtikytkentä ei tule olemaan helppoa,” Suokko sanoo.

”Jos parannusta tilanteeseen halutaan, meidän pitää ymmärtää mitä haluamme ja tähdätä siihen. Jos politiikalla halutaan maksimoida bruttokansantuotetta ja vain sitä mitataan, jää todelliset tavoitteet – esimerkiksi ihmisten ja ympäristön kasvava hyvinvointi – helposti saavuttamatta. Tai jos energiantuotannossa mitataan päästöjen ja kustannustehokkuuden sijaan vaikkapa uusiutuvan energian osuutta, voidaan toki saada paljon uusiutuvaa energiaa, mutta hinta voi olla kova ja ilmastonmuutoskin voi jäädä pysäyttämättä,” Partanen selventää.

Suomen Ekomodernistit ry onnittelee tiedekirja -palkinnon saajia lämpimästi, ja suosittelee kaikkia aihepiiristä kiinnostuneita lukemaan Energia Aika -teoksen.

***

Palkintoraatiin kuuluivat dosentti Markku Ihonen, dosentti Tuija Parvikko ja emerituskansleri Kari Raivio. Raadin sihteerinä toimi Tieteellisten seurain valtuuskunnan tiedotuspäällikkö Ilari Hetemäki. Palkintoraati antoi seuraavat perustelut:

Energian aika on analyyttinen, huolellisesti argumentoiva ja realistinen mutta myös innovatiivinen ja innostava esitys planeettamme isoimmista haasteista. Yhteiskunta joutuu tekemään vaikeita valintoja ja kompromisseja niin sanottujen viheliäisten ongelmien ratkaisemiseksi. Ainoa kestävä peruste on monipuolinen tutkittu tieto. Teokseen on koottu suuri määrä tätä tietoa ymmärrettävään muotoon. Asian tärkeyttä ja ajankohtaisuutta ei voi korostaa liikaa.

Aki Suokko ja Rauli Partanen osoittavat tinkimättömästi, mitä vallitseva käsitys talouskasvun pakosta merkitsee energiankulutukselle ja -tuotannolle. Kun hyvinvointia tavoitellaan lähinnä talouskasvun kautta, myös ympäristöhaitat lisääntyvät tuhoisasti. Hyvinvointi ei kuitenkaan edellytä energiankulutuksen kasvua, ja tavoitteeksi tulisikin asettaa eettisesti ja ympäristöllisesti kestävä hyvinvoinnin lisääminen ja oikeudenmukaisuus.

Kirjan alaotsikossa mainitut talouskasvu, hyvinvointi ja ilmastonmuutos ovat riippuvaisia toisistaan, mutta pääotsikko korostaa energian saannin ja tuotantotavan ratkaisevaa roolia. Fossiilisten polttoaineiden haitat tiedostetaan yleisesti, mutta teos avaa oivallisesti myös vaihtoehtojen huomattavia ongelmia. Kirjoittajat peräänkuuluttavat laskutaitoa vaihtoehtoja punnittaessa eivätkä puolla mitään tiettyä teknologiaa. He päätyvät kuitenkin väittämään, että ”ydinvoimalla on numeroiden valossa oltava valtava rooli ihmiskunnan energiatulevaisuudessa tällä vuosisadalla”.

Suomen hallitus korostaa uusiutuvaa energiaa, etenkin biotaloutta, mutta hataralta tietopohjalta. Jokaisen poliitikon ja päättäjän olisikin syytä lukea Suokon ja Partasen kirja. Se panee ajattelemaan isoja asioita mutta myös tarjoaa ajattelulle tutkittuun tietoon perustuvia aineksia.

Aki Suokko on filosofian tohtori, diplomi-insinööri ja Rauli Partanen tietokirjailija.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s