SEM mukana Maailma kylässä tapahtumassa

Suomen ekomodernistit olivat mukana Maailma kylässä -tapahtumassa kertomassa ekomodernismista, SEMn toiminnasta, jakamassa tietoa ja Climate Gamble/Uhkapeli ilmastolla -kirjaa.

 maailma_kylässä_janne_ja_mikko  

 

 

 

 

 

Janne ja Mikko standillä, asiakkaita riitti joten helppo hymyillä!

Lauantaina standillä olivat mm. Janne, Jonni ja Mikko. Silloin esittelimme muun muassa SEMn toiminnan pohjautuvan parhaaseen saatavissa olevaan tutkittuun tietoon. Tästä esimerkkinä voidaankin esittää muutama IPCCn (kansainvälinen hallitusten ilmastopaneeli eli SE ”ilmastonmuutosjärjestö”) relevantti arvio mitä energian puolella tiedetään ja arvioidaan tapahtuvan. Energia on tärkeä asia, koska 2/3 kasvihuonekaasuista liittyy energiaan.

IPCCn mediaanilukujen mukaan, sähköntuotannon elinkaaripäästöissä on helppo havaita joukko vähäpäästöisiä tuotantotapoja. Vähäpäästöisimpiä ovat tuuli ja ydinvoima, sen jälkeen vesivoima ja aurinko. IPCCn mukaan biomassa, kaasu ja hiili tuottavat huomattavasti suuremmat päästöt. SEMn mukaan pitää rakentaa kaikkia vähäpäästöisiä – myös ydinvoimaa – ja paljon! Mutta tarvitseeko myös ydinvoimaa rakentaa, miksi?  maailma_kylässä_LCA_sähkö.png

IPCCn luvuista kannattaa tutustua myös arvioon globaalista primäärienergian kulutuksesta, esim vuoteen 2050 ja 2100 asti. Kuvassa sinisellä näkyvät arviot, joissa ilmastonmuutos otetaan tosissaan. Globaalia kulutusta tulevat nostamaan mm. Afrikka (väkimäärä +3 miljardia tällä vuosisalla), esim Intia (jääkaapit, ilmastointilaitteet) ja kiertotalous (kierrättäminen lisää energiankulutusta). Eli energiankulutuksen voi olettaa olevan noin 1.5x vuoteen 2050 mennessä ja jopa 2x vuoteen 2100 mennessä.

 maailma_kylässä_ipcc_primääri_energia  maailma_kylässä_ipcc_sren.png

Kysymys kuuluukin millä pystymme tämän kulutuksen kattamaan.

IPCCn SRREN tutkimuksen mukaan uusiutuvilla pystytään tuottamaan 164 skenaarion keskiarvon mukaan n. 186 EJ vuodessa vuonna 2050, eli 25 -40% mitä tarvimme. Onkin täysin selvää, että ydinvoimalla on oltava suuri rooli, jotta ilmastonmuutoksen torjunnassa on mahdollista edetä. Tämän ymmärsi suurin osa ihmisistä joiden kanssa keskustelimme aiheesta, vaikkakin tieto oli monelle varmasti uusi. Ydinvoima kiinnosti myös nopeampia ohikulkijoita, sillä Climate Gamble -kirjan nappasi mukaansa moni, joka ei sen enempää jäänyt aiheesta keskustelemaan.

Sunnuntaina paikalla oli useampi aktiivi ja hallituksen jäsen.

 maailma_kylässä_tea  

 SEMn puheenjohtaja Tea Törmänen tutustuu vietnamilaisiin sirkkoihin!

 

Keskusteluja käytiin mm. ”myrkyllisyydestä” ja ”myrkyttömyydestä”, eli ovatko torjunta-aineet, esim glyfosaatti, hyvästä vai pahasta. Vaarallisuuden suhteen on tärkeä muistaa, että annos tekee aineista vaarallisen. Kaikki aineet ovat myrkyllisiä liian suurina annoksina, ja että jokaiselle aineelle löytyy myös raja, jota pienempinä annoksina se ei aiheuta haittaa. Tieteen mukaan glyfosaatti on torjunta-aineista harmittomimpia, mikä saattaa hämmästyttää mikäli seuraa aiheeseen liittyvää uutisointia ja keskustelua. Tässäkin keskustelussa tieteellä on oltava osansa, jotta löydetään parhaat ratkaisut luonnon, ilmaston ja ihmisten kannalta!

akuutti_myrkyllisyys

Kirjoja!

Esittelimme myös monia kirjoja. Nämä kirjat ovatkin suositeltavaa lukemista vaikka kesälomalla. Esillä olivat mm. aiemmin mainittu Climate Gamble/Uhkapeli ilmastolla, Musta Hevonen, vuoden 2017 tiedekirja Energian aika, ja Mark Lynasin the God Species.

maailma_kylässä_kirjat.png

Ekomodernistinen ajattelumalli herätti kiinnostusta ihmisissä, jotka eivät ole löytäneet itselleen sopivaa järjestöä vanhempien ympäristötoimijoiden joukosta. Tiedepohjaiselle ympäristöliikkeelle on siis kysyntää.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s