Suomi Areenan esityksiä – energia

Fossiilisten käyttö on lopetettava

Fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen vaatii kaikkien vähäpäästöisten energiantuotantomuotojen massiivista lisäystä ja kasvavaa hintaa CO2 päästöille.

globaali_primaari_energia

 

 

ipcc_sahkon_elinkaaripaastot

Globaalin primäärienergian kulutuksen on ennustettu noin kaksinkertaistuvan tällä vuosisadalla vaikka ilmastonmuutos otettaisiin tosissaan (IPCC). Tällä hetkellä myös fossiiliset kasvavat ja niiden osuus on noin 85% (BP).

  • Globaalia kulutusta tulevat nostamaan mm. Afrikka (väkimäärä +3 miljardia tällä vuosisadalla), Intia (jääkaapit, ilmastointilaitteet, …) ja kiertotalous (kierrättäminen lisää energiankulutusta).

Uusiutuviin optimistisesti suhtautuva taho ennustaa, että vuonna 2040 uusiutuvien osuus sähköntuotannossa kasvaa huomattavasti, mutta siitäkin huolimatta fossiilisilla tuotettaisiin sähköä yhtä paljon kuin vuonna 2016 ellei ydinvoimaa rakenneta huomattavasti lisää.  Optimistinenkin uusiutuvien skenaario tarkoittaa siis toteutuvaa ilmastokriisiä – tämä ei juuri näy lehdistössä.

  • Huomaa, että sähkö on noin 20% primäärienergiasta ja tämän on ennustettu kasvavan 30%:iin vuoteen 2050 mennessä (IPCC). Tämä on hyvä kehityssuunta, sillä yhteiskuntien sähköistyminen mahdollistaa päästöjen alentamisen mikäli sähköntuotanto on puhdasta.

Jotta fossiilisista päästään kokonaan eroon – myös maakaasusta –  tarvitaan kaikkia vähäpäästöisiä ja kasvavaa hintaa CO2 päästöille. Uusiutuvien kasvuvauhti ei yksin riitä.

  • Historiallisesti Ranskassa ja Ruotsissa ydinvoimalla on päästy riittävään kasvunopeuteen ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Uusiutuvilta tämä vielä puuttuu.
  • Sähkönkulutus tulee kasvamaan tulevaisuudessa kun polttamisesta ja fossiilisista pyritään eroon mm. liikenteessä, lämmityksessä ja teollisuudessa.

 

Lähteet:

Ylempi kuva: 1965-2017 BP Statistical Review of World Energy; 1900-1965 Department of Energy Carbon Dioxide Information and Analysis Center. Värit ja editointi: Tiina Rytky

Alempi kuva: IPCC (2014) sähköntuotannon mediaani CO2 elinkaaripäästöt (sisältäen mm. kaivostoiminnan, polttoaineet ja voimaloiden rakentamisen ja purkamisen)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s