Suomi Areenan esityksiä – glyfosaatti

Suuri kohu pienistä riskeistä

Yleisön on vaikea muodostaa objektiivinen näkemys aiheista, joista media uutisoi jatkuvasti tieteellisen konsensuksen vastaisesti.

glyfo_tiede_ja_media

Yleisön on vaikea muodostaa objektiivinen näkemys aiheista, joista media uutisoi jatkuvasti harhaanjohtavalla tavalla tieteellisen konsensuksen vastaisesti. Kääntöpuolen graafissa analysoitiin Ranskan lehdistön vinoutunutta lähestymistapaa, eikä tilanne Suomessakaan ole välttämättä paljon parempi.

Analyysin 11:sta Ranskalaisesta uutislähteestä ja 81:sta artikkelista teki mediabloggaaja Chévre Pensante (chevrepensante.fr). Tiivistyksiä hänen löydöistään:

Vain 4% artikkeleista kertoivat että glyfosaatti ei ole vaarallista ja vain 7% artikkeleista haastatteli asiantuntijaa. Vaikka ainakin 14 tieteellistä järjestöä on tehnyt hyvin yksimieliset arviot siitä, että glyfosaatti ei ole syöpäriski, tiedotusvälineet jättivät tämän hyvin laajan tieteellisen yhteisymmärryksen huomiotta. Glyfosaatin puolustukseksi esille nostettiin vain taloudellisia argumentteja – terveydelliset ja ekologiset syyt jäävät täysin mainitsematta.

Johtopäätös? Mediakriittisyys on tärkeää! Omaa riskien arviointia kannattaa evästää ajattelemalla ensimmäistä näppituntumaa tai kohuotsikkoa pidemmälle.

 

Graafi, yhteenveto ja käännökset:

Suomen Ekomodernistien jäsen, biologi Iida Ruishalme @Thoughtscapism. Lisää glyfosaatista osoitteessa thoughtscapism.com, artikkelisarjassa “17 Questions About Glyphosate”

Huom -lisäkommentti SEMn web sivulla! Suomessa Ylekin uutisoi näin – huomaa tasapuolisuusharha vaikka Suomen virallinen kanta onkin selvä ja tieteellisen konsensuksen mukainen.

”Parlamentti haluaa glyfosaatista eroon

Glyfosaatin epäsuosio johtuu aineen epäillyistä terveysvaikutuksista. Euroopan elintarvikeviraston ja kemikaaliviraston mukaan ei ole näyttöä siitä, että glyfosaatilla olisi haitallisia vaikutuksia.

Maailman terveysjärjestön WHO:n alainen tutkimuslaitos on kuitenkin todennut, että glyfosaatti on karsinogeeninen aine, joka voi altistaa syövälle.

Suomi on tukenut pitkää jatkolupaa, koska sen mukaan tieteellinen näyttö kallistuu glyfosaatin vaarattomuuden puolelle.”


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s