Suomi Areenan esityksiä – ilmasto

Massiivinen ilmastohaaste

Hiilibudjetti tarkoittaa sitä, että nettopäästöjen on loputtava. Hiilibudjetista nähdään hiilidioksidipäästöjen kokonaismäärä, jolla lämpeneminen pysyy alle kahden asteen tavoitteessa.  Koska päästöjen nopea vähentäminen on poliittisesti ja teknisesti haastavaa, IPCCn skenaariot olettavat massiivisia negatiivisia päästöjä – tästä ei juuri puhuta.

hiilibudjetti

ipcc_2_astetta

Kahden asteen tavoitteessa pysymiseksi pelkästään fossiilisten polttoaineiden  vähentäminen ei riitä, vaan niistä täytyy päästä lähes kokonaan eroon. Päästöjen pitää vähentyä myös merkittävästi teollisuudessa ja ruuantuotannossa.

Ilmastoneuvotteluja on käyty pitkään ja tutkijoiden viesti on ollut pitkään sama ”päästöt pitää saada laskuun heti, jotta lämpeneminen pysyy tavoitteissa”.  Sama tarina on kuultu noin 20 vuoden ajan, nykyään tavoitteessa pysyminen  olisi mahdotonta ilman negatiivisia päästöjä.

Negatiiviset päästöt voivat tarkoittaa esimerkiksi sitä, että biomassalaitoksista kerätään hiilidioksidi talteen piipun päästä. Biomassan kasvatusalueiden koko vastaisi 1-2 Intian pinta-alaa vuodessa. Tämä aiheuttaa kilpailua maa-alasta mm. ruuantuotannon kanssa. Vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen vastaisivat samaa kuin vähintään  2,8 asteen lämpeminen.

Suurten negatiivisten päästöjen käyttäminen skenaarioissa on monien tutkijoiden mielestä epärealistinen oletus ja valtava riski ilmastonmuutoksen torjunnassa. Tällä hetkellä skenaariot olettavat, että

  • päästöt tasaantuivat 2015 (päästöt kasvavat edelleen)
  • jo vuonna 2030 meillä olisi halpa ja skaalattava hiilen talteenotto ja varastointimenetelmät ja –laitokset sekä varastot ja kuljetusverkko
  • negatiivisia päästöjä käytettäisiin laajasti.

Näin poliitikot voivat olla puhumatta poliittisesti vaikeista asioista kuten ydinvoiman lisärakentamisesta ja päästökaupan huomattavasta kiristämisestä. SEM tukee aktiivisesti kaikkia päästövähennystapoja, tue sinä SEMiä!

 

Lähteet:

Ylempi kuva: Global Carbon Project, Global Carbon Budget, 2016

Alempi kuva: Anderson K., Peters G. The trouble with negative emissions, 2016


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s