Suomi Areenan esityksiä – ruuantuotanto

Ruuantuotannon ympäristövaikutukset

Ruuantuotannolla on suuri merkitys ilmastoon ja luontoon. Hyviä mittareita vaikutuksille ovat mm. kasvihuonekaasupäästöt ja maankäyttö.

ruoka-ilmasto

ruoka-tila

Ruuantuotannon päästöt (mukaan lukien maankäyttö ja metsäteollisuus) ovat noin neljännes kaikista kasvihuonekaasupäästöistä. Myös näitä päästöjä pitää leikata paljon, koska kokonaispäästöt pitää saada negatiivisiksi ilmastonmuutoksen takia.

Suurimmat ympäristövaikutukset aiheutuvat naudan ja lampaan lihan tuotannosta. Pienimmät vaikutukset ovat  mm. hyönteisillä, palkokasveilla ja levällä. Lihan korvikkeet ja keinoliha ovat myös hyviä vaihtoehtoja – esimerkiksi nyhtökauraa on jo saatavilla kaupasta, mutta keinolihaa ei.

Maasta kilpailevat maatalous, metsäteollisuus, biomassan energiankäyttö ja luonto. Asumiskelpoisesta maasta maatalous käyttää jo 50% ja metsää tai pensaikkoa on 48%. Mikäli maankäyttö lisääntyy, luonnolle jää vähemmän tilaa – siksi tehokkuus on tärkeää.

Perinteisen lihan korvaaminen voi puolestaan johtaa kasvavaan energiankulutukseen, joten puhdasta energiantuotantoa tarvitaan paljon.

ruoka-energia

Kuvien lähde:

Tuomisto, H.L., Ellis, M.J., Haastrup, P., 2014. Environmental impacts of cultured meat: alternative production scenarios. Proceedings of the 9th International Conference on Life Cycle Assessment in the Agri-Food Sector.  Hanna Tuomisto on SEMn asiantuntijalautakunnan jäsen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s