SEM: Miten eroon fossiilisista?

Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvusta aiheutuva ilmastonmuutos on globaali uhka, joka vaarantaa ihmisten hyvinvoinnin kaikkialla. Euroopan Unionissa on tämän takia päätetty, että vuoteen 2050 mennessä EU:n hiilidioksidipäästöjen on laskettava 80% vuoden 1990 tasosta. Tämäkin on tämänhetkisen tieteellisen tiedon valossa riittämätön tavoite Pariisin sopimuksessa pysymiseksi. Yksi tapa päästä fossiilisista eroon on kieltää ne, toinen on taas päästökauppa – mutta kummassakin tavassa on omat ongelmansa. SEMn ehdotuksen pääkohdat ovat alla, lue koko ehdotus perusteluineen tästä linkistä.

Kieltojen sijaan Suomen Ekomodernistien ehdotus on, että

 1)  Päästökaupan ohjaavuutta vahvistetaan nykyisestä leikkaamalla päästöoikeuksien määrä sille tasolle, että se vastaa Pariisissa asetettuja tavoitteita. Samalla sen taloudellisia vaikutuksia pehmennetään ja sen ympärillä olevaa byrokratiaa ja korruption mahdollisuuksia pienennetään jakamalla kerättyjä rahoja suoraan ihmisille (kts lisätiedot hiilimaksusta ja -osingosta lisätiedoissa). Lisäksi päästökaupassa olevia heikkouksia, kuten bioenergian nollapäästöolettama yhdistettynä uusiutuvan energian tavoitteilla, jotka kannustavat päästöjä lisäävään toimintaan, paikataan ennustettavasti ja suunnitelmallisesti.

2)   Päästökauppasektorin ulkopuolelle otetaan käyttöön hiilimaksu ja -osinko -järjestelmä (englanniksi Fee&Dividend), jossa kaikille päästökaupan ulkopuolella oleville polttoaineille asetetaan ennustettavasti nouseva joko kaivoksessa/tuotantolaitoksessa tai markkina-alueen rajalla kerättävä hiilimaksu (rajalla tulli), joka korreloi sen päästövaikutuksen kanssa. Hiilimaksulla kerätyt rahat jaetaan lyhentämättöminä tasaisesti markkina-alueen kansalaisille.

3)   Markkinamekanismien ollessa paikallaan, niiden annetaan toimia. Esimerkiksi päästökaupan heikkoa toimintaa viime vuosina selittää kansallinen, tempoileva ja suosikki- ja inhokkiteknologioita esille tuova politiikka. Päästökaupan ennustettavuus ja tehokas toiminta perustuu markkinaehtoisuuteen, eli siihen että sen annetaan toimia rauhassa, kunhan päämäärän kannalta riittävän tiukat parametrit on säädetty.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s