Aamulehti mielipide 13.11.2018 – Aika kannustaa tekemään muutos

SEMn hallituksen jäsenen Mikko Muukin mielipidekirjoitus julkaistiin Aamulehdessä. Kirjoituksen idea: kannustetaan poliitikkoja takinkääntöön eli uuden oppimiseen ja omaksumiseen, koska muuten emme onnistu ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kirjoitus käsittelee ilmastonmuutosta, energiaa ja paikallisia liikenneratkaisuja.

****

IPCCn raportti oli karua luettavaa. Jotta pääsemme 1,5 asteen tavoitteeseen, meidän täytyy käyttää myös negatiivisia päästöjä. Negatiiviset päästöt tarkoittavat sitä, että hiilidioksidia poistetaan ilmakehästä ihmisten suorilla toimilla tai polttamalla biomassaa ja keräämällä hiilidioksidi piipun päästä talteen. Tilanne on vakava, koska poliitikot eivät ole ottaneet tiedemiesten viestiä tosissaan. Tarvitaan päätöksiä, joista moni on erilainen kuin poliitikon aiempi kanta. Meillä ei ole enää varaa olla hautautuneina poteroihin ja toistaa vain itselleen myönteisiä näkemyksiä. Vihreät eivät voi valita pelkkää tuulivoimaa, kokoomus ei pelkkää ydinvoimaa ja keskusta ei pelkkää puunpolttoa. Tarvitaan yhteistyötä ja kompromisseja, joissa ilmasto voittaa!

Mitä pitäisi tehdä? IPCC raportin mukaan globaalisti ydinvoiman määrä vuonna 2050 pitää olla 2-6 kertainen verrattuna nykyiseen. Sähköistäminen on tärkeää, jotta polttamista voidaan korvata puhtaalla sähköntuotannolla, kuten esimerkiksi tuulivoimalla ja ydinvoimalla. IPCCn mukaan myös liikenteen sähköistäminen on tärkeää, koska sähköauton elinkaaripäästöt ovat pienet.

Tampereella autoilun päästöjä pitää vähentää. Tieinvestoinnit pitää suunnata raideliikenteeseen, Amuritunnelin rahoilla ratikka vaikka Linnainmaalle.  Kaupunkien lämmityksessä tarvitaan välineet pienistä lämpöä tuottavista ydinreaktoreista erilaisiin lämpöpumppuihin, syvään maalämpöön, aurinkokeräimiin ja energiavarastoihin, muuten urakasta ei selvitä. Tämä vaatii takinkääntöä eli uuden oppimista ja omaksumista.

Mikko Muukki

diplomi-insinööri


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s