SEM: Keskustelu kaivoslaista tärkeää mutta uraani ei tarvitse erityisasemaa

Suomen Ekomodernistit ry (SEM) korostaa, että kaivokset eivät ole vain ympäristöriski vaan kaivannaisia tarvitaan muun muassa uusiutuvan energian tuotannossa ja yhteiskunnan sähköistämisessä. Kaivoslainsäädännössä tulee kuitenkin ottaa nykyistä paremmin huomioon luonnon ja ihmisyhteisöjen etu. Siksi SEM pitää Kaivoslaki Nyt -kansalaisaloitteen herättämää keskustelua tervetulleena.

SEM haluaa nostaa esille seuraavat näkökulmat:

1. Louhintavero

Uusiutumattomat mineraalit ovat suomalaisten kansallista omaisuutta, ja niiden käyttöönotosta pitää maksaa. Louhintavero perittäisiin louhitun kiviaineksen määrän perusteella, mikä kannustaisi minimoimaan louhintamäärän ja tehostamaan kaivosjätteen metallien hyödyntämistä.

2. Malmin etsintä luonnonsuojelualueilla kiellettävä

Luonnonsuojelualueiksi on valittu alueita, jotka ovat korvaamattomia. Niillä ei voi harjoittaa kaivostoimintaa, joten ei ole mieltä sallia malmin etsintääkään. Erityisesti on varjeltava haurasta arktista luontoa.

3. Rahasto ympäristövahinkojen korjaamiseksi

Nykyiset kaivosvakuudet riittävät kattamaan toiminnan lopettamiskulut, mutta eivät ympäristövahinkoja. Konkurssitilanteissa ne korvataan viime kädessä verovaroin. Kaivosyhtiöiden tulee ennalta rahastoida tarvittavat varat ympäristövahinkojen korjaamiseen ja maisemointiin kaivostoiminnan päättymisen jälkeen.

4. Uraani ei tarvitse erityisasemaa

Toisin kuin kansalaisaloitteen pykälässä 43 esitetään, SEM:n mielestä uraani ja torium eivät tarvitse uudessa kaivoslaissa erityisasemaa vaan niihin voidaan suhtautua kuin mihin tahansa metalleihin. Uraani ei kaivannaisena ole muita raskasmetalleja haitallisempi ja ydinvoima on välttämätön osa ilmastonmuutoksen torjuntaa.

SEM SuomiAreenassa 15.-17.7.

SEM osallistuu tulevalla viikolla SuomiAreenaan Porissa yhtenä teemanaan vastuullinen kaivosteollisuus. Tervetuloa keskustelemaan kansalaistorille maanantaista keskiviikkoon telttapaikalla 67A!

Maanantai 15.7. klo 14.30-15.30 BePOP, Yrjönkatu 22

SEM järjestää yhdessä AA Sakatti Mining Oy:n kanssa leikkimielisen Ekovisa-tietokilpailun ilmastonmuutoksen hillinnästä. Kilpailuun osallistuvat kansanedustaja Atte Harjanne (vihr), puheenjohtaja Antti Palola (STTK), europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok), kestävän kehityksen johtaja Ulla Syrjälä (AA Sakatti Mining Oy), toimittaja Matti Virtanen (Talouselämä) sekä SEM:n puheenjohtaja Tea Törmänen. Kilpailun juontaa Kirsi Alm-Siira. Lisätietoja linkin takaa.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s