Tiesitkö, että kasvit joita syömme ovat pitkällisen kasvinjalostuksen tuotetta? Lue, mistä uusissa geeniteknologioissa on kyse ja miksi ne tulisi hyväksyä.

Ihminen lähtökohtaisesti kannattaa kaikkea luonnonmukaista ja tämä on ymmärrettävää. Mikä kuitenkin on luonnonmukaista ja mikä luonnotonta? Tiesitkö esimerkiksi että porkkanoiden oranssi väri on kasvinjalostuksen tulos?

Käytännössä kaikki kasvit, joita nykyisin syömme, ovat pitkällisen kasvinjalostuksen tuotetta, joka on paljon sattumanvaraisempi prosessi kuin mitä uudet tarkat geeniteknologiat tarjoavat.

Geeniteknologia tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia vastata moniin globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen vaikutuksiin maataloudessa, ravitsemuksellisiin puutteisiin, allergioiden vähentämiseen ja jopa sairauksien hoitoon.

Yli 1000 tieteentekijää on allekirjoittanut vetoomuksen Euroopan parlamentille uusien geeniteknologioiden hyväksymisen puolesta.

Tässä tärkeimmät syyt, miksi uusien geeniteknologioiden hyväksyminen on tärkeää:

  1. Ilmastonmuutoksen vastainen taistelu: Uudet geeniteknologiat mahdollistavat viljakasvien kehittämisen, jotka kestävät paremmin ilmastonmuutoksen aiheuttamia olosuhteita, kuten kuumuutta, kosteutta ja kuivuutta. Tämä on keskeistä ruoantuotannon turvaamiseksi tulevaisuudessa.
  2. Ravitsemuksellisten puutteiden poistaminen: Geeniteknologia mahdollistaa ravitsemuksellisesti rikastettujen kasvien kehittämisen. Tällaiset innovaatiot voivat torjua maailmanlaajuisia ravitsemuksellisia puutteita tehokkaasti.
  3. Elintarvikkeiden turvallisuuden parantaminen: Geeniteknologian avulla voidaan kehittää gluteenitonta vehnää ja allergikoille sopivia maapähkinöitä, mikä parantaa merkittävästi elintarvikkeiden turvallisuutta ja kuluttajien hyvinvointia.
  4. Lääketieteen edistysaskeleet: Geeniteknologia tarjoaa uusia mahdollisuuksia HI-viruksen, syövän ja perinnöllisten sairauksien hoitoon sekä malarian torjuntaan ja antibioottiresistenttien bakteerien eliminointiin.
  5. Talouskasvun ja innovaation edistäminen: Geeniteknologia tarjoaa taloudellisia mahdollisuuksia kehittämällä uusia tuotteita ja parantamalla tuottavuutta. Euroopan varovaisuus geeniteknologiaan voi johtaa siihen, että se jää jälkeen globaalissa innovaatiokilpailussa.
  6. Ympäristöhyödyt: Geeniteknologia voi vähentää tarvetta käyttää kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita maataloudessa, mikä vähentää ympäristöön kohdistuvaa kuormitusta.
  7. Globaalin ruokaturvan varmistaminen: Geeniteknologia mahdollistaa satoisampien ja tautiresistenttien kasvilajikkeiden kehittämisen, mikä on ratkaisevan tärkeää maailmanlaajuisen ruokaturvan kannalta väestönkasvun ja viljelymaan vähenemisen myötä.

Vastustus ja huoli geeniteknologian riskeistä ovat ymmärrettäviä, mutta laajamittainen tieteellinen tutkimus ja teknologian kehittyminen ovat osoittaneet, että geeniteknologiaa voidaan käyttää turvallisesti ja vastuullisesti. On tärkeää tasapainottaa mahdolliset riskit teknologian tarjoamilla merkittävillä hyödyillä, erityisesti kun kohtaamme kasvavia globaaleja haasteita, joihin geeniteknologia voi tarjota ratkaisuja.

Euroopan Unionin kannalta on tärkeää, jotta se ei jää jälkeen muusta maailmasta geeniteknologian hyödyntämisessä.

EU:n onkin aika päivittää geeniteknologiaan liittyvää lainsäädäntöään heijastamaan nykyistä tieteellistä ymmärrystä ja kansainvälistä kehitystä. Tämä ei tarkoita vapaata kaistaa kaikelle geenimuuntelulle, vaan tarkoituksenmukaista, tieteeseen perustuvaa sääntelyä, joka mahdollistaa turvallisen teknologian käytön samalla kun suojellaan ympäristöä ja kuluttajien etuja.

Nyt tarvitaan avointa dialogia, laajaa yhteistyötä ja vahvaa sitoutumista tiedon lisäämiseen ja ymmärryksen parantamiseen geeniteknologioiden käytännön sovelluksista, niiden hyödyistä ja mahdollisiin riskeihin liittyvistä säätelyn keinoista. Tarjolla olevat mahdollisuudet ovat kuitenkin niin suuret, että meillä ei ole varaa jättää niitä käyttämättä, mikäli planeetan tulevaisuus on meille tärkeä.

Lue lisää aiheesta:
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008324228.html
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/12/gmo-karkasi-laboratoriosta-oranssin-petunian-tarina-paattyi-helsingin
https://blogit.utu.fi/utu/2020/06/11/ratkaisevatko-geenitekniikat-ruokajarjestelman-kriisin/
https://www.genengnews.com/
https://www.synthego.com/learn/best-crispr-news-sources

X