Ekomodernisteissa pyrimme aina pohjaamaan toimintamme tieteelle ja vaikuttamaan niin, että viestimme olisi sopiva mahdollisimman suurelle joukolle ihmisiä. Koemme, että vain puoluekannoista riippumattomalla toiminnalla saadaan aikaan riittävän suuria muutoksia. Tässä on päivitetty ilmastovinkkilistauksemme vuodelle 2020.
1. Luota tieteilijöihin. Monet ilmastonmuutokseen liittyvät asiat ovat monimutkaisia ja monitahoisia. Luota kunkin alan asiantuntijoihin ja heidän viestinsä, vaikka se ei aina sopisikaan omiin mieltymyksiisi.
Jos et ole varma, kenen asiantuntijan viestiin voit luottaa, ota selvää taustoista: lääketieteen tohtori on tuskin paras henkilö puhumaan energiapolitiikasta, vaikka korkeasti koulutettu onkin.
2. Tutustu tieteellisiin raportteihin ja niiden tuloksiin. Lehdissä ja sosiaalisissa mediassa tartutaan usein tieteellisten raporttien yksittäisiin osa-alueisiin. Jos kokonaisten raporttien omaksuminen tuntuu vaikealta, silmäile lyhennelmät.
IPCC:tä kritisoidaan sekä liiallisesta varovaisuudesta että liioittelusta. Tiede perustuu kuitenkin jonkinlaisen konsensuksen saavuttamiseen.
3. Keskustele myös erimielisten kanssa. Keskustele kasvokkain. Keskustelemalla asiallisesti myös erimielisten kanssa, teet ympäristöasioiden levittämisestä helpompaa. Suhtaudu asiallisesti ihmisten huoliin ja kuuntele. Älä aliarvioi kasvokkain käytyjen keskustelujen merkitystä. Ihmiset käyttäytyvät eri tavalla, kun ei ole someyleisöä.
4. Priorisoi. Mieti, millä tavoin voisit itse vaikuttaa eniten. Jos yksilötason muutokset ovat vaikeita, aja järkevää ilmastopolitiikkaa ja tutustu energiapolitiikkaan. Pohdi, millä tavoin saisit itse vaikutettua merkittävimmin. Älä ainakaan käytä aikaasi muiden ehdottamien ilmastotoimien vastustamiseen.
5. Vaadi järkevää ilmastopolitiikkaa. Ole yhteydessä päättäjiin ja edellytä riittäviä toimia.
Ilmastonmuutosta ei ratkaista yksilötasolla eikä puolueiden keskinäisellä nokittelulla tai eripuraisella identiteettipolitiikalla. Pyri muuttamaan mielipiteitä ja aja puoluetaustastasi riippumatta sellaisten poliitikkojen asiaa, jotka tiedostavat ilmastonmuutoksen vakavuuden.
Vaadi konkreettisia toimia ja kysy, mitä edustajat käytännössä tekevät. On yhdentekevää, minkälaisia iskulauseita päättäjä on käyttänyt, jos niiden seurauksena tehty politiikka johtaa päästöjen kasvuun.
6. Vaihda sähkösopimuksesi ydinvoimaan tai uusiutuviin.
Vuonna 2017 Suomen kokonaispäästöistä 53 % syntyi energiantuotannosta.
Jos yksilöllinen hiilijalanjälki ahdistaa, kaikista helpoin tapa keventää omaa kuormaansa on vaihtaa sähkösopimuksensa ydinvoimaan tai uusiutuviin. Vaikka usein irvaillaan, että töpselistä tuleva sähkö on samaa sähköä sopimuksesta riippumatta, tämä vastuuttaa sähköntuottajia ja lähettää energiamarkkinoille signaalin kuluttajien toiveista.
7. Tee energiaremontti taloyhtiössäsi. Monissa kiinteistöissä energiatehokkuuden parantaminen on loistoidea myös taloudellisessa mielessä, mutta kannattaa ottaa selvää, mikä on oikeasti kustannustehokasta ja mikä ei. Lämpöpumput ovat usein kannattavia, ja isompiin remontteihin saattaa jopa saada tukia valtiolta, lisää täällä.
8. Kuluta järkevämmin, syö kevyemmin, matkaile maltilla.
a. Osta pääasiassa vain tarpeeseen. Jos sorrut heräteostoksiin, varmista, että ostoksesi ovat laadukkaita ja kestäviä.
b. Lisää kasvissyöntiä ja valitse vaikka työpaikkaruokalassa kasvisvaihtoehto. Jos vegaanius tai kasvissyönti ei kiinnosta, vähennä merkittävimpiä päästölähteitä. Suurimman muutoksen ruokavaliossa saa aikaiseksi vähentämällä punaisen lihan, eritoten naudan, kulutusta tai lopettamalla sen kokonaan. Lisää ruokavalioosi ekologista kalaa ja hyödynnä esimerkiksi WWF:n kalaopasta. Muista, että lähiruoka tai luomu ei ole välttämättä ilmastoystävällistä!
c. Ympäristöystävällisintä matkailua on kotiseutumatkailu. Jos kauemmas lähteminen tuntuu pakolliselta, suosi naapurimaita. Aivan Suomen läheisyydessä on upeita kaupunkeja ja luontokohteita, jotka jäävät usein kaukomatkailijoilta huomaamatta. Pariisin sijasta voit matkustaa esimerkiksi arkkitehtuuriltaan samankaltaiseen Pietariin. Kun maitse matkustaminen ei esimerkiksi töiden takia ole mahdollista, kompensoi päästösi. Oikeastaan parasta on kompensoida ne joka tapauksessa.
9. Tutustu naapureihisi, luota ihmisiin ja demokratiaan. Ilmastonmuutos aiheuttaa erilaisia kriisejä maailmalla. Näiden seuraukset ihmisille ja yhteisöille riippuvat paljon yhteisöjen valmistautumisesta ja sosiaalisesta pääomasta.
Yhteiskunnallisen vakauden perustana on, että ihmiset luottavat toisiinsa, yhteiskunnan hyvinvointia luoviin instituutioihin ja demokraattiseen päätöksentekoon. Tutustumalla naapureihisi ja lähiyhteisöihisi voimistat yhteisöjen sisäistä luottamusta.
10. Nauti vähäpäästöisistä harrastuksista. Kävele tai pyöräile lähimetsään, nostele painavia asioita, lenkkeile, pyöräile tai joogaa. Lue kirjoja, kuuntele musiikkia, räplää älylaitettasi tai pelaa lautapelejä. Tapaa ystäviä kotona ja nauti maltillisesta päihteidenkäytöstä. Lisää lämpöä, seksiä ja erotiikkaa!
11. Liity järjestöön. Mukaan SEMin toimintaan voit liittyä täällä. Mikäli jokin asia jäi askarruttamaan tai kaipaat perusteluja, kysy meiltä suoraan tai liity keskustelemaan avoimeen Facebook-ryhmäämme . Lisätietoa linjauksistamme ja toiminnastamme saat nettisivuiltamme. Hyvä tapa mahdollistaa SEMin laadukas toiminta, on toimintamme tukeminen.
Myös muita hyviä järjestöjä on, mutta harkitessaan järjestöön liittymistä on hyvä tarkastaa tiettyjä kantoja. Alla lista hyvän ympäristöjärjestön tunnusmerkeistä:
– Tunnustaa ilmastonmuutoksen vakavuuden, mutta pyrkii toiminnassaan edistämään tehokkaita ja inhimillisiä ratkaisukeinoja.
– Vetoaa toiminnassaan valtavirran tieteellisiin julkaisuihin ja harjoittaa lähdekritiikkiä.
– Kannattaa myös ydinvoiman lisäämistä sekä erilaisten teknologisten ratkaisujen, kuten geenimanipulaation, hyödyntämistä ruoantuotannossa. IPCCn kaikki skenaariot edellyttävät ydinvoiman roolin kasvattamista nykyisestä. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO puolestaan pitää ruoantuotantoon liittyviä teknologioita keskeisinä ruokaturvan takaamisessa.
– Pitää inhimillisen kärsimyksen vähentämistä tärkeänä.
——————————————————————————————————————————————-
Ekomodernistit on vuonna 2015 perustettu ympäristöjärjestö, joka korostaa ihmis- ja tiedemyönteistä näkökulmaa ympäristöongelmien ratkaisemisessa.
Lisätietoja:
Tea Törmänen, Suomen Ekomodernistit ry:n hallituksen puheenjohtaja, 0456157432
info@ekomodernismi.fi / https://ekomodernismi.fi / @Ekomodernistit