Ekomodernistien puolivillit ja armottoman tehokkaat ilmastovinkit oman elämänsä ilmastosankareille

Onko vielä aika tehdä uudenvuodenlupauksia? Haluatko olla mukana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja vähentää päästöjäsi? Mitä tehdä ja olla tekemättä, jotta omilla valinnoilla olisi vähemmän negatiivinen vaikutus ilmastoon!

1) Äänestä. Jotta päästöt saadaan alas, tarvimme muutoksia. Äänestä poliitikkoa joka sanoo kyllä ilmastolle kaikissa asioissa. Kyvykkään, ilmastoasiat tosissaan ottavan, poliitikon pitää pystyä sanomaan kyllä varsinkin seuraaviin asioihin. Pidä huoli, että ehdokkaasi lupaa ja toimii näiden asioiden eteen.

 1. Päästökaupan kiristäminen
 2. Vähäpäästöisen energiantuotannon, mukaanlukien pienydinvoima, tuotannon ja käytön edistäminen
 3. Vähäpäästöisen liikenteen mahdollistaminen

Haluatko toimia myös yksilötasolla? Hienoa! Lue lisää. Vaikka yhden ihmisen ratkaisut eivät ilmastokriisiä ratkaise, niin myös yksilötason ratkaisut ovat arvokkaita ja välttämättömiä tarvittavien päästövähennyksien saavuttamiseksi.

2) Älä tee mitään. Jos et oikein tiedä mitä tehdä ilmastolle, on ehkä parempi olla tekemättä mitään. Ilmasto on pilattu tekemällä. Kannattaa myös varoa, ettei tule jo ihan vahingossa aiheutettua isoja päästöjä.

 1. Älä lähde autoajelulle. Älä lennä etelään tai pohjoiseen tai muuallekaan.
 2. Älä osta uutta tavaraa.
 3. Älä vaihda luomuun tai kangaskasseihin. Monet toimet vaativat laajaa kokonaiskuvan ymmärtämistä, jotta ei vahingossa mennä ojasta allikkoon.

Seuraavat ohjeet tuovat hieman tätä kokonaiskuvaa esille, jos jotain kuitenkin pitäisi tehdä.

3) Liikenne. Vähennä liikenteen päästöjäsi.

 1. Jos et välttämättä tarvitse autoa niin siirry fillariin tai julkisiin, mielellään sähköisiin julkisiin. Myös kävellen pääsee pitkälle.
 2. Jos sinulla on kovasti rahaa ja hinkua sekä tarvetta henkilöautolle, niin vaihda polttomoottoriauto sähköautoon.
 3. Jos sinulla ei ole varaa sähköautoon ja hinkua autoilun päästövähentämiseen silti on, niin muunna autosi biokaasulle/etanolille tai odota sähköautojen halpenemista. Mikäli ajat polttomoottoriautolla, vähennä ajamiasi kilometrejä ja älä aja yksin.

4) Syöminen. Syö vähemmän lihaa, tai syö ylipäätään vähemmän.

 1. Vaihda naudan ja lampaanliha esim. kanaan, kalaan tai porsaaseen. Tällä on ylivoimaisestisuurin yksittäinen vaikutus ilmaston kannalta. Ota hampurilaispaikassa siis mieluummin kana-, kala-, tai vegehamppari sen naudanlihapihvin sijaan.
 2. Vähennä maitotuotteiden käyttöä.
 3. Kokeile kasvisruokia, vaikka työpaikkaruokalassa ja ravintoloissa.

5) Asuminen. Toimi ja vaikuta.

 1. Asutko omakotitalossa? Siirry sähkölämmitykseen. Tammikuun pakkasilla, jolloin päästöt ovat suurimmillaan, maalämpö on paras, mutta halvemmistakin ratkaisuista on apua. Myös lämmöntalteenotto voi tulla kysymykseen. Jos pohdit sähköauton tai maalämmön välillä,
  kysy meiltä lisää.
 2. Asutko omistusasunnossa? Pyri taloyhtiön hallitukseen. Lähde ajamaan energiainvestointeja kuten kerrostalon PILP (poistoilmalämpöpumppu) ja sähköautojen latausmahdollisuutta.
 3. Asutko vuokralla? Vaihda sähkösopimuksesi sopimukseen, jossa sähkösi tuotetaan vähäpäästöisillä (ydin, tuuli, aurinko, vesi). Esimerkiksi Vattenfallin Ilmasto Mix on tämmöinen tuote.

6) Harrastukset ja hauskanpito. Sex, drugs and Rock’n Roll. Monia hauskuuksia täytyy vähentää, mutta tilalle voi tulla muuta mukavaa.

 1. Älypuhelimen räplääminen on sinänsä vähäpäästöistä ajanvietettä, verrattuna esimerkiksi polttomoottoreiden kanssa päristelyyn tai matkailuun.
 2. Kulttuuri, viihde, keinotodellisuus, erotiikka, kohtuullinen päihteidenkäyttö jne. mahdollistavat vähäpäästöisen hauskanpidon ja hienoja elämyksiä (niin et tarvitse suuripäästöisiä elämyksiä).
 3. Mene metsään.

7) Jälkikasvu.

 1. Mediassa on monesti artikkeleita, joissa suurin ilmastoteko on jättää lapset tekemättä. Uusien ihmisten teko tai tekemättä jättäminen on henkilökohtainen asia, johon ei kannata ohjeita kirjoittaa.
 2. Mutta jos lapsia saa, niin ole valmis kasvattamaan heistä henkisesti tasapainoisia ja omista lähtökohdistaan kyvykkäitä ja fiksuja ekomodernisteja. Eli hoitamaan ihmistaimet huolella käyttämällä siihen aikaa, huomiota, rakkautta ja viitseliäisyyttä.
 3. Ken tietää, ehkä juuri siitä lapsesta tulee vielä ihmiskunnan suuri sankari, joka ratkaisee ilmastonmuutoksen eduksemme!

8) Vieläkö haluat tehdä lisää?

 1. Lähde vaikka mukaan Suomen ekomodernisteihin eli tuttavallisesti SEMiin.
 2. Kokeile junamatkailua lentolomailun sijaan.
 3. Kompensoi päästöjäsi päästökaupan avulla, co2esto.com

Mikäli jokin asia jäi askarruttamaan tai kaipaat perusteluita, kysy meiltä suoraan (yhteystiedot alla) tai liity Facebook-ryhmäämme keskustelemaan näistäkin aiheista. Tutustu myös web-sivuumme ja katso mitä tarjoamme jäsenillemme.


Suomen Ekomodernistit ry on vuonna 2015 perustettu ympäristöjärjestö, joka korostaa ihmis- ja tiedemyönteistä näkökulmaa ympäristöongelmien ratkaisemiseen.

Lisätietoja:
Tea Törmänen, Suomen Ekomodernist ry:n hallituksen puheenjohtaja, 0456157432
info@ekomodernismi.fi / https://ekomodernismi.fi / @Ekomodernistit
https://www.facebook.com/ekomodernistit/

Print Friendly, PDF & Email
X