Ihmismyönteisenä ympäristöjärjestönä tunnettu SEM seuraa järkyttyneenä uutisointia meneillään olevasta Ukrainan sodasta. Vallitseva tilanne on Euroopassa voimallisesti nostanut pinnalle energiaomavaraisuuden tärkeyden. Nyt jos koskaan olisi aika repäistä irti Venäjän tuontienergiasta investoimalla vähäpäästöisiin ratkaisuihin, joissa tulisi vahvasti olla mukana tuotantovarma ydinvoima. Energiaomavaraisuuden kasvattaminen varmasti vaatii hetkellisesti myös polttoon perustuvia vaihtoehtoja, mutta pitkän tähtäimen tavoitteena täytyy olla ilmastotoimia tukevat ratkaisut. Tarvitaan ehdottomasti energiajärjestelmä, joka ei kiihdytä ilmastonmuutosta tai aiheuta luontokatoa.
Verkkomedia Verdessä julkaistiin 4.3. energia-asiantuntija Rauli Partasen analyysi Euoroopan energiataloudesta ja vaihtoehdoista idästä tulevalle raakaöljylle, kaasulle ja hakkeelle. Lisäksi Venäjä on mukana erilaisissa ydinvoimahankkeissa. Näin ollen riippuvuus tuontienergiasta on tällä hetkellä laajamittaista. Eurooppa on syksyn kaasukriisin ja Ukrainan sodan myötä havahtunut siihen, että energian toimitusvarmuus ja riittävä omavaraisuus on varmistettava. Rauli pui syitä siihen, miksi Venäjällä on käytössään ns. energia-ase ja käsittelee erilaisia toimitusvarmoja tapoja luopua riippuvuussuhteesta maiden välillä.
Tuuli ja aurinko tuottavat energiaa vaihtelevasti, joten niiden toimitusvarmuuteen ei voi laskea samalla tavalla kuin polttoaineisiin perustuvien energialähteiden. Vaikka vuosittaisissa vertailuissa omavaraisuus uusiutuvilla energiamuodoilla voi tilastollisesti nousta, toimitusvarmuus kärsii ja riippuvuus esimerkiksi kaasusta voi jopa kasvaa. Tuulen ja auringon rinnalle vaaditaan siis merkittävästi joko vesivoimaa, polttoaineisiin perustuvia energialähteitä tai ydinvoimaa. ”Ydinvoima onkin niitä harvoja energialähteitä, jotka raksittavat kaikki tärkeät tavoitteemme: luotettavuus ja toimitusvarmuus, huoltovarmuus, vähäiset päästöt sekä varsin maltillinen ja vakaa hinta.”
Rauli Partasen analyysi Verdessä kokonaisuudessaan täällä.