Kaksi vuotta Putinin laajamittaisen hyökkäyksen jälkeen

kirjoittanut Serhii Kurykin, WePlanet Ukraina

On kulunut kaksi vuotta siitä, kun Vladimir Putin aloitti julman, laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan ja toi sodan jälleen Eurooppaan. Tämän sodan aiheuttamat globaalit ympäristö- ja humanitaariset ongelmat vaativat nyt ihmiskunnan yhtenäisyyttä ja kaikkien resurssien mobilisointia Ukrainan auttamiseksi.

Tämä on pahin sota Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen tappaen tuhansia viattomia ihmisiä. Vaikka tämän konfliktin sotilaalliset näkökohdat ymmärrettävästi hallitsevat kansainvälistä agendaa, myös ympäristövahinkoihin on kiinnitettävä enemmän huomiota.

Mikä tahansa sota on haitallinen ympäristölle. Laajamittaiset sotilaalliset yhteenotot 24. helmikuuta 2022 ja joulukuun 2023 välisenä aikana aiheuttivat suoraa ympäristövahinkoa 3 miljardin dollarin arvosta Maailmanpankin, EU:n ja YK:n valmisteleman ja helmikuussa 2024 julkaistun vahinko- ja tarvearvioinnin (RDNA3) mukaan.

Ukraina menetti 35–40 % makean veden varannoistaan Venäjän tuhottua Kakhovkan padon. Ennen räjähdystä vettä oli noin 18,6 miljoonaa kuutiokilometriä, nyt joen uomassa on jäljellä enää 3–3,5 miljoonaa kuutiokilometriä vettä.

Padon murtumisesta aiheutunut massiivinen tulva vaikutti 80 ukrainalaiseen asutuskeskukseen, joissa asuu yhteensä 100 000 asukasta. Uhrien todellinen määrä ei ole vieläkään tiedossa ja pitkäaikaiset ekosysteemipalvelujen menetykset on arvioitu 9,6 miljardin dollarin arvoisiksi. Tulvan seuraukset vaikuttavat biodiversiteettiin vuosikymmenten ajan. Alueen infrastruktuurin palauttaminen vaatii paitsi paljon aikaa ja rahaa mutta myös Venäjän miehitysjoukkojen poistumisen.

WePlanet tukee ukrainalaisten ympäristöasiantuntijoiden vaatimusta padon ja tekojärven alueen ennallistamisesta.

Ukrainan hallituksen tietojen mukaan Venäjän armeija on tehnyt vähintään 2500 ympäristörikosta. WePlanet tukee vaatimuksia, että syylliset asetetaan vastuuseen kansainvälisen lain mukaan.

Huolimatta lukuisista sanktioista, öljyn ja kaasun kauppa Venäjän kanssa jatkuu. Se tarkoittaa, että fossiilisista polttoaineista saadut tulot jatkavat Venäjän sotakoneiston ruokkimista. Kaasu, öljy sekä globaalit elintarviketuotannon riippuvuudet, joita Venäjä edelleen käyttää painostuskeinona Euroopan ja muun maailman suuntaan, toimivat “hybridiaseina” sodassa Ukrainaa vastaan.

WePlanetin sodan alussa aloitettama Switchoffputin -kampanja, jonka tavoitteena on lopettaa globaali riippuvuus venäläisestä ydinvoimasta ja fossiilisista polttoaineista, jatkuu edelleen.

WePlanet tukee johdonmukaisesti ukrainalaisten taistelua vapauden ja itsenäisyyden puolesta. WePlanet pysyy aina oikeudenmukaisuuden, humanismin ja ympäristövastuun puolella.

Osallistu myös keräykseemme, jolla tuetaan Ukrainan hallituksen tavoitetta vaihtaa energiasyöpöt hehkulamput led-valoihin.

Print Friendly, PDF & Email
X