Kriittistä ilmastoaktivismia Berliinissä: rullaluistelevat jääkarhut ottelivat fossiilidinosauruksia vastaan, Prof. Hansen puhui

joo
Rullaluistelevat Melty jääkarhut. Kuva: Pawel H. Glogowski.

Vuoden viimeinen Stand Up for Nuclear -tapahtuma sijoittui heti YK:n ilmastoneuvottelujen jälkeiselle lauantaille, maahan missä suuri määrä päästötöntä energiaa on suunnitteilla ottaa pois verkosta ensi vuonna.

Tapahtuman järjestäjiin kuuluivat Suomen Ekomodernistien Eurooppalainen sisarjärjestö, FOTA4Climate, sekä Saksalainen Nuklearia ja Saksan jaosto kansainvälisestä ryhmästä nimeltä Mothers for Nuclear – äitejä jotka olivat aiemmin samana vuonna olleet mukana kuuden mielenosoituksen ketjussa sulkemisuhan alla olevan ydinvoimalaitosten edessä

Lokakuussa Britta oli ottanut osaa myös Berliinin Fridays for Future -ilmastolakkoon, ja saanut osakseen väkivaltaista kohtelua, kun tuntematon mies veti hänet maahan ja rikkoi hänen kylttinsä. Tämä oli valitettavan selvä osoitus siitä, minkälaisia ennakkoluuloja ydinvoimaa vastaan Saksassa yhä on, samalla kun ydinvoiman sulkeminen ensi vuonna tulee aiheuttamaan miljardin tonnin ylimääräiset hiilipäästöt, kuten Saksan Ökomoderne järjestön julkaisema (Rauli Partasen ja Olli Soppelan laatima) raportti näyttää. Tämä on se syy miksi on ilmaston puolesta kriittistä aktivismia tulla Saksaan osoittamaan mieltään ydinvoiman puolesta.

Olin seurannut kanssa-äitieni ponnisteluja etänä Sveitsistä käsin, mutta nyt minulla oli vihdoin mahdollisuus lähteä mukaan. Mielenosoituksen aattona pakkasin kylttini ja tavarani ja suunnistin junaan nukkuakseni matkan yön yli Berliinin.

Valmistelut alkoivat keskipäivän aikaan Pariser Platz:illa vaikuttavan Brandenburgin portin edessä. Britta oli jo täydessä touhussa, harjoittelemassa rullaluistelua Melty -jääkarhupuku päällä. Se sujui kunnialla! Minä ryhdyin purkamaan matskujani, ja vaikka olinkin vain spontaanisti päättänyt ryhtyä seuraan enkä ollut osallistunut tapahtuman järjestelyihin, minulle sälytettiin saman tien vastuu telttojen taktisesta asettelusta ja sisustamisesta. Kahden aikaisemman Stand Up -tapahtuman järjestämisen tuoma kokemus ehkä jotenkin säteili minun olemuksestani…?

Action alkoi toden teolla kun Generation Atomic:in Eric Meyer selosti kovan kamppailun ydinvoima-jääkarhu Melty:n ja kahden fossiilidinosauruksen välillä. Dinot olivat aseistautuneet biomassa-pötkäleillä ja Nord Stream -putkenpätkällä, mutta kun muut Melty:t liittyivät joukkoon, saivat fossiilidinot kyytiä. Ottelun voi katsoa kokonaisuudessan täällä.

Kuva: Pawel H. Glogowski.

Tapahtuman vetonaula oli legendaarinen ilmastotieteilijä James Hansen. Hänen ilmestyessä paikalle, vaatimattomasti ripustamattomia juliste-rullia kantaen, sieppasin tilaisuuden vihdoin ojentaa hänelle valikoiman Sveitsiläistä suklaata pienenä arvostuksen osoituksena hänen puolivuosisadan mittaisista ilmastotoimistaan – neljä vuotta aiemmin YK:n ilmastokokouksessa Bonnissa tulin paikalle hieman liian myöhään.

Tiedotusvälineetkin osoittivat mielenkiintoaan: noin kymmenen lehteä ilmoitti aikeista raportoida tapahtumasta ja toivoivat haastattelua Prof. Hansenin kanssa. Itsekin pääsin yllättäen CNN:n haastateltavaksi kertomaan enemmän ydinvoimamyönteisen äidin näkökulmasta.

Kuva: Iida.

Puheessaan Hansen alleviivasi että Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Saksa ovat asukasta kohden tarkasteltaessa eniten vastuussa ilmaston lämpenemisestä, joten heillä on myös erityinen vastuu tehdä voitavansa varmistaakseen nuorille valoisan tulevaisuuden.

Energiamuotojen poissulkemisen järjestystä hän kuvaili näin: ”Ensimmäisen pitäisi olla likaisin, korkeapäästöisin energia. Hiili. Seuraavan pitäisi olla kaasu. Kaasu ei ole puhdasta. Sen kokonaisvaikutus kasvihuoneilmiöön, mukaan lukien vuotanut metaani, on melkein yhtä paha kuin hiilellä. Saksa yrittää saada kaasulle EU:n ja YK:n rahoitussäännöissä puhtaan energian leiman. Jos Saksa saavuttaa tämän järjettömän tavoitteen, nuoret ympäri maailman tulevat oikeutetusti halveksimaan maatanne.”

Salma Abdelaziz CNN:ltä haastattelee Hansenia. Kuva: Pawel H. Glogowski.

Hän hän argumentoi että Saksan politiikka on ”myötävaikuttanut modernin erittäin turvallisen ydinvoiman kehityksen viivästymiseen. Siten taloudellisesti kehittyvät valtiot, kuten Kiina ja Intia, pakotettiin käyttämään hiiltä.” Hän lisäsi, että ei pidä saksan kansaa syyllisenä tähän, ja huomautti että ”jopa [saksalainen] koulukirjallisuus demonisoi ydinvoimaa ja jättää huomiomatta että muut energialähteet ovat ihmisten elämälle ja terveydelle vaarallisempia.

Hän ei säästellyt sanoja: ”Jos Saksa onnistuu yrityksissään leimata kaasu puhtaaksi ja rajoittaa muiden kansakuntien ydinvoiman käyttöä, historia ei tule katsomaan heitä hyvällä. Viattomien nuorten katseet tulevat langettamaan sitäkin painavamman tuomion.

Kuva: Paris Ortiz-Wines.

Koko puhe on katsottavissa YouTube:ssa täällä. Puheen jälkeen Prof. Hansen sai pieneltä tytöltä palkinnoksi hänen piirtämänsä oravan.

Hansen ei ollut ainoa joka puhui suoraa puhetta Saksan energiapolitiikasta. Fysiikan opettaja Simeon Preuß vertaili osuvasti päätöstä poistaa kuuden ydinvoimalan verran päästötöntä energiaa verkosta: ”Jos Saksan hallitus päättäisi räjäyttää joka toisen tuulivoimalan tai heittää kaikki aurinkopaneelit roskakoriin ja kompensoida tappiot polttamalla pidempään hiiltä, rakentamalla uusia kaasuvoimaloita, ja avaamalla uusi maakaasuputki Venäjälle, se olisi järjetöntä, eikö vain?

Tämä ilmastorikos tapahtuu silmiemme edessä.

Agata Brzezińska. Kuva: Pawel H. Glogowski.

Kaksi tapahtuman vahvaa naispuhujaa tulivat Puolasta: Julia Gałosz, Puolan Ilmastonuorten varapuheenjohtaja ja Agata Brzezińska ympäristöjärjestöstä FOTA4Climate. Molemmat puhuivat ilmastosta ja oikeudenmukaisuudesta. Agata kysyi: ”Onko kallis sähkö ilmasto-oikeudenmukaisuutta? Ei ole energiademokratiaa ilman ydinvoimaa.” Ymmärrän näkökulman. Sähkön tulisi kuulua kaikille, ei vain harvoille onnekkaille joilla on siihen varaa.

Julia Gałosz Ilmastonuorista yhtyi hänen näkemyksiinsä: ”Meidän täytyy turvata energiaturvallisuus miljoonille Eurooppalaisille. He eivät saa olla väärän energiasysteemin muutossuunitelman uhreja. […]

Meidän täytyy siirtyä pois hiilestä nopeasti ja turvallisesti. Ydinvoima merkitsee vakautta ei vain Saksalle vaan koko Euroopalle. Meidän täytyy taata Eurooppalaisten energiaturvallisuus silloinkin, kun ei tuule tai paista. Tämä vastuu meillä on, tahdommepa tai emme. Sekä kehittyneistä että kehittyvistä maista. Luonnosta ja biodiversiteetistä, jotka eivät voi puolustautua ihmiskunnan sortoa vastaan. Päästöt eivät välitä rajoista.

Kuva: Pawel H. Glogowski.

Ranskalainen Myrto Tripathi puhui Ranskan ja Saksan läheisistä väleistä, mutta kertoi myös Ranskan päätöksestä sulkea Fessenheimin ydinvoimalaitos “merkkinä ystävyydestä” maiden välillä, mikä johti sekä uusien kaasulaitosten käyttöönottoon että työpaikkojen menettämiseen yhteisössä. Hän kysyi miten suurta haittaa terveydelle ja ympäristölle pitäisi ystävyyden nimissä aiheuttaa?

Puhdas ilma, ilmastonmuutos, ja vakaa sähkönsaatavuus eivät ole ympäröivästä maailmasta riippumattomia asioita. Kuten Sarah Cullen irlannista sanoi: “Ilmastonmuutos ei kunnioita kansallisia rajoja, ja Saksassa tehdyt päätökset vaikuttavat meihin kaikkiin.” Hänen sanoihinsa yhtyi puheessaan Suomen Ekomodernistien Ari Greus: “Tämä ei kosketa vain Saksaa, eikä vain Eurooppaa, vaan koko planeettaa.

Ongelman kansainvälistä luonnetta heijastellen monet tapahtuman osallistujat tulivatkin eri puolilta maailmaa, ainakin 17:sta eri maasta. Ydinvoimaa puolustavien naisten joukossa oli kaksi puhujaa toisilta mantereilta: Princy Mthombeni Etelä-Afrikasta ja Shirly Rodriguez, ydininsinööri Perusta. Omiin suosikkeihini kuuluu tämä kuva, jossa he kaksi poseeraavat Paris Ortiz Winesin ja Sarah Cullenin kanssa ranskalaisen Spike-koiran vieressä.

Spike on “Dog for Nuclear.” Kuva: Pawel H. Glogowski.

Kampanjan Africa4Nuclear vetäjä Princy Mthombeni kiinnitti huomion siihen, että 600 miljoonaa ihmistä Afrikassa ovat vielä vailla sähköä. Hän puhui massiivisesta määrästä sähköä, jota tarvitaan parantamaan niiden ihmisten elinoloja jotka joutuvat yhä turvautumaan hiileen, lantaan, parafiiniin, tai kynttilöihin.

Kuva: Pawel H. Glogowski

Hänen kysymyksensä saksalaiselle diplomaatille YK:n ilmastokokouksessa Glasgow:ssa Saksan tarjouksesta maksaa Etelä-Afrikalle hiilivoimaloiden sulkemisesta särähtää korvaan pahasti ilmastokolonialismilta, kun otetaan huomioon Saksan päätös sulkea ydinvoimalansa sen sijaan, että uhraisi omia hiilivoimaloitaan samoihin tavoitteisiin päästäkseen.

Shirly Rodriguez Perusta sanoi: ”Investoikaa tietoon. Se on kaikki, mitä meillä on. Seurataan todistusaineistoa, jotta voimme olla parempia johtajia maillemme.

Olen samaa mieltä. 💚 Ilman tietoa me kaikki vain kompuroimme pimeässä. 💡

Oli hienoa tavata niin paljon ihmisiä Euroopasta ja ympäriltä maailmaa jotka olivat kaikki saapuneet paikalle osoittamaan kannatustaan sen tärkeän roolin puolesta mikä ydinvoimalla ilmastotoimissa on.

Kuva: Florian Blümm.

Monet ohikulkijat olivat aidosti uteliaita ja tulivat juttelemaan meidän kanssamme, kuuntelivat ja veivät pamfletteja mukanaan. Meiltä loppuivat myös Miljardi Tonnia -raportit kesken.

Kuva: Britta Augustin.

Saksalaiset mediat ovat pitkään olleet suurelta osin mukana maan vinoutuneessa suhtautumisessa ydinvoimaa kohtaan, ja niissä mielenosoitus otettiin hieman vastahakoisesti huomioon. Tapahtuman aikana julkaistiin siitä Berliinin suurimmassa lehdessä lyhyt huomio. Brysselin Euractiv media jätti jutussaan ilmastotutkija Hansenin osallistumisen täysin mainitsematta.

Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ), Saksan suurin aluelehti raportoi ”mielenosoituksesta ydinvoimasta poistumista vastaan,” ja heidän videossaan haastateltiin kanssani telttaa pitänyttä ydinvoiman puolesta puhuvaa äitiä, Lisa Rassia: “Näen että ydinvoima on paras tapa suojella luontoa minua itseäni ja lapsiani varten. Rakastan luontoa, ja siksi rakastan ydinvoimaa.

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, minkälaisia näkökulmia CNN:n joulukuulle tähtäävä rapotti tulee pitämään sisällään. Pitkiä haastatteluja Hansenin, Ökomodernen ja FOTA4Climate edustajien, sekä muiden osanottajien kanssa tekivät myös saksalainen televisiokanava ZDF ja Euroopan suurilevikkisin sanomalehti Der Spiegel, sekä arvostettu Japanilainen lehti Asahi Shimbun.

Iida ja Chris Keefer. Kuva: Chris Keefer.

Hienoa oli myös se, että äidit ydinvoiman puolesta saivat Berliinissä tilaisuuden tavata lääkärit ydinvoiman puolesta – Doctors for Nuclear – jonka perustaja on erinomaisen Decouple podcastin vetäjä, (oikea hujoppi) Kanadalainen Chris Keefer. Ja tietysti se, että sain antaa paljon rapsutuksia “Dog for Nuclear” Spike:lle. 🥰🐶💚

Kuva: Oliver Motz.

Näistä tunnelmista on hyvä jatkaa. Saksan päättäjien ja median on ennen pitkää herättävä siihen, mitä maassa on tapahtumassa: kansa on heräämässä siihen, mitkä Saksan energiapolitiikan seuraamukset todella ovat. Saattoi tulla yllätyksenä monille, kun muutama viikko sitten Welt Am Sonntag julkaisi etusivullaan kyselyn, jossa paljastui että puolet saksalaisista kannattavat ydinvoimalaitosten käytön jatkamista.


Euroopanterveisin,
Iida Ruishalme
https://thoughtscapism.com

X