Lausunnot

Väestönkasvu tarvitsee aktiivisia toimia

SEM ottaa kantaa väestönkasvuun, alla yhteenveto - lue koko lausunto tästä linkistä.

Tuore IPCC raportti ottaa kantaa väestönkasvuun ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Maailmanlaajuisesti väestönkasvu lisää luonnonvarojen kulutusta ja hiilipäästöjä sekä heikentää yhteiskuntien kykyä sopeutua ilmastonmuutokseen [1]. Väestönkasvu nousee säännöllisesti esiin ympäristöongelmien yhteydessä, joten siitä on tärkeää keskustella tunnettujen tosiasioiden pohjalta.

SEM:n näkemys on, että väestönkasvun hillitsemiseksi toimivaksi todettuja keinoja pitää edistää kansainvälisessä politiikassa ja päätöksenteossa. Tällaiset väestönkasvua tehokkaasti taittavat pehmeät toimet lisäävät myös yhteiskunnallista vakautta sekä vähentävät köyhyyttä ja eriarvoisuutta.

Väestönkasvun suuruuteen voidaan tehokkaasti vaikuttaa seuraavilla toimilla:

  1. naisten aseman parantaminen
  2. koulutus
  3. ehkäisyvälineiden ja perheneuvonnan saatavuuden parantaminen
  4. tulonjaon tasaaminen: maat, joissa väestön kasvu ei tilastollisesta vaurastumisesta huolimatta taitu, ovat suurien tuloerojen maita.
  5. teknologian käyttö ja kehitys (mm. GMO ja tietotekniikka, maatalouden koneellistuminen)

Edellä mainitut toimet paitsi tasaisivat väestönkasvua, myös nopeuttaisivat yhteiskuntien nousua köyhyydestä. Toteuttamalla aktiivisesti edellä mainittuja positiivisia toimia voidaan varmistaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen.

Lue koko lausunto tästä linkistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X