Miksi sekä vegaaniaktivisti että lihaa syövä avaruustähtitieteen emeritusprofessori tukevat ruoantuotannon mullistusta vaativaa vetoomusta?

Miljardien investointeja kestävän ruoantuotannon kehittämiseen vaatinut kansainvälinen vetoomus EU:lle sai mukaan ison joukon tunnettuja suomalaisia. Ensimmäisten joukossa vetoomuksen allekirjoittivat vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen sekä lihaa syövä avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Kysyimme heiltä, miksi he tukivat vetoomusta.

Suuri joukko johtavia poliitikkoja, tutkijoita ja julkisuuden henkilöitä vaativat hiljattain EU-komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille lähetetyllä avoimella kirjeellä 25 miljardin investointia kestävän ruoantuotannon kehittämiseen vuoteen 2030 mennessä. Vetoomuksen mukaan EU:n tulisi tukea uusien ruoantuotantoteknologioiden kuten biomassa- ja täsmäfermentoinnin, viljellyn lihan sekä kasvipohjaisten elintarvikkeiden kehittämistä ja skaalaamista. Pääajatuksena on se, että ihmisille tulee tarjota samanlaista ravintoa kuin mitä he nytkin syövät mutta ilman eläintuotannon aiheuttamia päästöjä ja muuta haittaa. 

Suomessa ensimmäisten joukossa vetoomuksen allekirjoittivat vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen sekä lihaa syövä avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Kysyimme heiltä, miksi he tukivat vetoomusta.

Viral Vegansin perustajiin kuuluva, KFC-tempauksestaan tunnettu vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen pitää kasvi- ja solupohjaisiin ruoantuotantoteknologioihin siirtymistä merkittävimpänä edistysaskeleena ihmiskunnan historiassa sitten maanviljelyn vallankumouksen. Tämä tarjoaisi ratkaisuja niin ilmastonmuutoksen, luontokadon mutta erityisesti hänelle tärkeiden eläintenoikeuksien suhteen. 

“Maailmassa teurastetaan yli 60 miljardia eläintä joka vuosi, joka on aivan järkyttävä määrä, joten kaikki uusien ruoantuotantoteknologiat eläinten kärsimyksen pienentämiseksi ovat todellakin tervetulleita”, sanoo Benjamin Pitkänen.

Myös lihaa syövälle avarustähtitieteen emeritusprofessorille päätös allekirjoittaa vetoomus oli itsestään selvä. Hänen mukaansa vetoomuksen ajatus siitä, että meidän tulee ennen kaikkea muuttaa tapaa tuottaa ruokaa kuin yrittää saada kaikkia ryhtymään vegaaneiksi tai edes fleksaajiksi, oli tervetullut.  

“Teknologia kehittyy nopeammin kuin ihmisten käytös, joten meidän tulee valjastaa teknologia ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi”,  toteaa Esko Valtaoja.

Suomalaisista tutkijoista vetoomuksen ovat allekirjoittaneet mm. kestävien ruokajärjestelmien professori Hanna Tuomisto Helsingin yliopistosta, Emilia Nordlund VTT:ltä, vanhempi tutkija Minna Kanerva Bremenin yliopistosta sekä erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskus Sykestä. 

Muita vetoomuksen allekirjoittaneita suomalaisia ovat näyttelijä/muusikko Heikki Silvennoinen, sarjakuvataitelija Milla Paloniemi, laulaja-lauluntekijä Samae Koskinen, eläinfilosofi Elisa Aaltola, luontokuvaaja Joni Valkila, laulaja Keijo Niinimaa sekä toimittaja Tuomas Enbuske. Poliitikoista vetoomuksen ovat allekirjoittaneet mm. Vihreiden ja Vasemmistoliiton eduskuntaryhmien puheenjohtajat Atte Harjanne ja Jussi Saramo sekä mepit Heidi HautalaMia-Petra Kumpula-Natri ja Alviina Alametsä. Kaikki vetoomuksen allekirjoittajat löytyvät täältä: https://www.fundfuturefood.org/openletter.

Avoin kirje saa tukea aiemmin yli 50 000 eurooppalaisen allekirjoittamasta Reboot Food -vetoomuksesta.

Print Friendly, PDF & Email
X