Maailman väkiluvun kasvu, vaurauden lisääntyminen ja samalla hyödyntämiskelpoisten luonnonvarojen väheneminen luovat paineita ottaa käyttöön yhä laajempia alueita tuhoisammilla talteenottomenetelmillä. Tämän trendin pysäyttämiseksi olennaista on parantaa materiaalitehokkuutta, eli tuotettua hyvinvointia per käytetty materiaalimäärä. Materiaalitehokkuuden lisäksi tärkeässä roolissa on jätemateriaalivirtojen ohjaaminen entistä tarkempaan hyötykäyttöön eli kiertotalous. EU:n jätedirektiivin muutos velvoittaa jäsenmaitaan siirtymään tekstiilijätteiden erilliskeräykseen vuoteen 2025 mennessä, mikä toivottavasti tulee parantamaan materiaalien kierron edellytyksiä. Yksilöiden käyttäytymismuutoksilla ja yhdyskuntarakenteen kehittämisellä on myös suuri vaikutus energiankäytön ja ympäristövahinkojen vähentämisessä. Suomen ekomodernistit kannattaa avoimesti seuraavia toimia: kierto- ja jakamistalouden edistäminen, kulutustottumuksien ja elämäntavan kohtuullistaminen, sekä energian ja materiaalien kulutuksen vähentäminen.
Tekstiiliteollisuus synnyttää arviolta 10 % koko maailman teollisuuden hiilidioksidipäästöistä ja kuluttaa vuosittain 4 % maapallon puhtaasta vedestä puhumattakaan muista mittavista ongelmista (mikromuovit, jätevedet, luontokato jne.). Vastuullisuus muodissa nojaa kestävän kehityksen periaatteeseen ja sen ydin on luonnonvarojen, veden, energian ja kemikaalien käytön minimointi vaatteen koko elinkaaren ajalta. Siitä syystä vaatteen pitkäikäisyys on vastuullisen muodin kannalta keskeistä. Pikamuoti on vuosikymmenten saatossa muovannut ajatteluamme niin, ettei samassa asussa voi mennä useampaan perhejuhlaan. Pahimmassa tapauksessa käytetyt vaatteet viestivät köyhyydestä – ei yksinkertaisesti ole varaa uuteen. Maapallon kantokyky ei kuitenkaan kestä loputtomiin, joten sosiaalinen paine ja kuluttamisen kulttuuri tulisi kääntää suuntaan, jossa laatu ja tuotteiden tuotantoprosessien läpinäkyvyys olisivat trendi.
Jotta sinä onnistuisit, tässä ekomodernistin vinkit kestävään muodin kuluttamiseen:
- Kuluta ostamasi tuote loppuun aina mieluiten itse.
- Hanki tuote käytettynä tai lainaa/vuokraa aina kun voit.
- Suosi ylijäämä-/kierrätysmateriaaleista tai -kuiduista tehtyjä tuotteita.
- Suosi eettisesti vastuullisia ja tuotantoprosessiltaan läpinäkyviä brändejä.
- Vältä tekemästä isojen verkkokauppojen postimyyntipalautuksia. Sovittamasi tuotteet eivät välttämättä mene takaisin myyntiin.
- Myy tai lahjoita mieluiten käyttämäsi vaatteet itse kotimaassa. Ketjujen vaatekeräykset ovat pääsääntöisesti viherpesua. Rikkinäiset ja likaiset vaatteet menevät suoraan sekajätteeseen.
- Hallitse vaatekaappisi sisältö asukokonaisuuksina ja hanki vain tuotteita, jotka varmasti sopivat käytettäväksi keskenään.
- Hyödynnä ompelija-, räätäli-, pesula- ja suutaripalveluja. Laadukas vaate kestää jälkikäsittelyä.
- Valitse käyttötarkoitukseen sopiva materiaali – toiset materiaalit kestävät enemmän kulutusta (esim. urheilu ja työ), kun taas harvemmin käytettäviin vaatteisiin (esim. juhla, esiintyminen) voi valita materiaalin tuotantoprosessin ekologisuus edellä.
- Huolla vaatteet ja kengät säännöllisesti. Huollettu tuote kestää ja näyttää siistiltä pidempään.
- Kengät tarvitsevat “lepoa”. Käytä mahdollisuuksien mukaan suosikkiparejasi vuorotellen.
- Pese vaatteita harvoin ja ole tarkka pesuaineiden sekä oikean pesulämpötilan kanssa. Monesti riittää tuuletus tai pakastaminen. Selvitä mitkä materiaalit ovat ns. itsepuhdistuvia. Raikkaan tuoksun saavuttamiseksi pyykkietikka on huuhteluainetta parempi vaihtoehto.
Suomalaisessa FINIX-hankkeessa pureudutaan tekstiilituotannon ongelmiin ja tavoitteena on tehdä Suomesta kestävien tekstiilisysteemien kärkimaa. Tutustu FINIX-hankkeen kotisivuihin täältä ja löydä Suomen tekstiilialan tienraivaajat täältä.
Marttaliitto ry:n pyykkäyksen ja vaatehuollon vinkit täältä.