Tässä toisessa blogissani haluan keskittyä pian käytäviin EU-vaaleihin ja siihen liittyen puhua erityisesti vihreästä siirtymästä, Suomesta ja EU:sta.
Tällä hetkellä monet puolueet ovat edistämässä vihreää siirtymää ja kyse on lähinnä eri keinoista sen toteuttamiseksi. Haasteena on, että emme saavuta tavoitetta EU:n hiilineutraaliudesta 2050 vuoteen mennessä, ellemme luo selkeitä tiekarttoja näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Tarvitsemme ennen kaikkea parempia kannustimia EU-tasolla.
Myös globaalin etelän huomioiminen ja mukaan ottaminen on kriittistä, sillä ilmasto on meille kaikille yhteinen. Riskinä on ilmastotavoitteiden valuminen ”hukkaan” ellei tehdä kokonaisvaltaista tarkastelua osaoptimointien sijaan.
Kaiken kaikkiaan Euroopassa tarvittaisiin vastuullisempaa energia- ja ympäristöpolitiikkaa ja ymmärrystä mittakaavasta mikä meillä on edessämme ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.
Esimerkiksi hiilidioksidin talteenotto teollisuudessa ja energialaitoksissa on Euroopan unionin strategiassa, mutta tällä hetkellä koko teollisuusala olisi luotava tyhjästä. Tämä kuvastaa hyvin puheiden ja tavoitteiden välistä eroa.
Itse ajattelen tulevien muutosten hiilineutraaliuden tavoittelussa vertautuvan skaalassa ja vaikuttavuudessa teolliseen vallankumoukseen. Ei ole sattumaa, että SEMin teemoina ovat energia ja ruoka, sillä näiden kahden teeman ympärille ilmastotavoitteiden saavuttaminen kulminoituu.
Vuosikymmenen loppu lähestyy nopeasti, mutta konkreettinen tekeminen on vasta alussa ja siksi haluan kannustaa kaikkia äänestämään vastuullista ehdokasta EU-parlamenttiin. Tarvitsemme jokaisesta puolueesta mahdollisimman hyvät mepit edistämään kestävempää ja tavoitteellisempaa politiikkaa – kilpailu jossa onnistuessamme kaikki ihmiskunnassa ovat voittajia.
Huolestuttavina merkkeinä olemme saaneet lukea mm. napajäätiköiden sulamisesta ja Amatsonin sademetsän muuttumisesta savanniksi. Nämä saattavat olla ns. keikahduspisteitä, jolloin tavoitteiden saavuttaminen vaikeutuu entisestään. Kriittisten toimien aikaikkuna on sulkeutumassa, jonka jälkeen moni muutos etenee vääjättömästi eteenpäin ja siksi kaikenlaisia toimia tarvitaan, jotta saamme ihmiskunnan taas kestävemmälle polulle.
Kansallisesti onneksi ydinenergialakia ollaan uudistamassa, jotta voidaan ainakin lainsäädännön puolesta edistää pienydinvoiman rakentamista. Tämä on ollut järjestömme pitkäaikaisia toiveita ja tavoitteita. Ilahduttavasti muidenkin vähäpäästösten energiamuotojen osuus on kasvanut ja tarve ostaa fossiilisia vähenee koko ajan.
Toivotan aurinkoista kesää jäsenistöllemme. Olkaa hyviä toisillenne!
Teemu Backnäs
Puheenjohtaja