Terrafamen uraani käyttöön, ei jätekasaan

Suomen Ekomodernistit ry kiittää Sanna Marinin hallitusta uraanin talteenottoluvan myöntämisestä Terrafamen Sotkamon kaivokselle. Ydinenergia on tärkeä vähäpäästöinen energianlähde nyt ja tulevaisuudessa. Uraania tarvitaan ydinpolttoaineeksi myös Suomessa, ja on vastuullista tuottaa osa siitä itse. Koska uraani on raskasmetalli, sen talteenotto on ympäristön kannalta parempi vaihtoehto kuin sen jättäminen kaivoksen jätekasoihin.

Yhdistyksemme näkemys on, että kaivostoiminta on välttämätöntä yhteiskuntamme toimintojen ylläpitämiseksi. Sitä tulee harjoittaa vastuullisesti voimassa olevia lakeja ja määräyksiä noudattaen ja ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin huomioon ottaen. Näin ei Sotkamon kaivoksella ole aina toimittu. Ongelman ratkaisu ei kuitenkaan ole toiminnan lopettaminen vaan todettujen puutteiden korjaaminen. Kaivokseen investoidut varat hyödynnetään parhaiten kehittämällä kaivostoimintaa vastuullisemmaksi.

Tulevaisuudessa Suomeen saatetaan rakentaa niin kutsuttuja hyötöreaktoreita. 50 tonnista uraania ne pystyisivät tuottamaan kaiken maassamme vuoden aikana käytettävän sähkön ja lämmön sekä liikenteen polttoaineet. Sotkamon kaivoksen sivuvirtana tuotettu uraani ylittäisi Suomen energiantarpeen moninkertaisesti.

Suomen Ekomodernistit ry, 7.2.2020

Lisätiedot:
Puheenjohtaja Tea Törmänen, Suomen Ekomodernistit ry.
Puh. 0456157432 / email info@ekomodernismi.fi

(PDF)

Print Friendly, PDF & Email

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X