Suomen Ekomodernistit: Suomen Ilmastopaneelin energiamuistio puutteellinen

Lehdistötiedote – julkaisuvapaa 18.8.2021, klo 8:00

Suomen Ekomodernistit ry (SEM) kritisoi Suomen Ilmastopaneelin tuoretta energia- ja ilmastopolitiikkamuistiota ja siihen perustuvia suosituksia. Muistion tausta-analyysi on puutteellista ja viestintä vääristynyttä. Huomautuksen on allekirjoittanut yli kaksikymmentä suomalaista alan kokenutta tutkijaa ja professoria.

Ilmastopaneelin muistio ei tehtyjen oletusten sekä teknologisten ja alueellisten rajausten vuoksi ole riittävä kuvaamaan energiajärjestelmän mahdollisia tulevia kehityskaaria.

Keskisimpiä ongelmia muistiossa ovat:

  1. Energia- ja ilmastopolitiikan teknologisten vaihtoehtojen keinotekoinen rajoittaminen ennalta erityisesti ydinvoiman osalta
  2. Suomen rajoille asetettu 5–10 gigawatin ”virtuaalivoimala”, josta oletetaan olevan saatavilla edullista ja puhdasta sähköä aina tarvittaessa ja jonne Suomessa tuotetun satunnaisen ylijäämäsähkön voi myydä kohtuuhintaan. Tämän virtuaalivaravoimalan kapasiteetti vastaa lähes Suomen nykyistä sähkönkulutusta.

Yhdistettynä nämä tehdyt valinnat ja oletukset ohjaavat tuloksia erittäin vahvasti yksipuoliseen suuntaan, mikä ei ole ilmastopolitiikan kannalta tieteellisesti perusteltua.

“Ilmastoahan ei kiinnosta, onko sähkö tuotettu tuulivoimalla, ydinvoimalla vai yhdistelmällä näitä. Mallinnuksissa tehdyt oletukset syyttä rajaavat keinovalikoimaa ja kasvattavat riskiä epäonnistua hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Nyt esitetyt tulokset antavat päättäjille puutteellisen kuvan käytettävissä olevista työkaluista”, sanoo akatemiatutkija Eero Hirvijoki Aalto yliopistosta.

”SEMin näkemyksen mukaan Ilmastopaneelin uskottavuus ja rooli tieteellisenä neuvonantajana vaarantuu, mikäli se perustaa suosituksensa mallinnuksille, jotka rajaavat erittäin merkittäviä vaihtoehtoja pois ennalta. Rajaaminen jääköön ensisijaisesti markkinatoimijoille ja ydinvoiman poliittisuuden huomioiden myös poliittisille päättäjille”, toteaa toinen kritiikin kirjoittajista, palkittu tietokirjailija ja energia-analyytikko Rauli Partanen.

Koko kritiikki sekä luettelo allekirjoittajista tässä:
https://ekomodernismi.fi/wp-content/uploads/2021/08/20210817_Kirjallinen_huomautus_Suomen_-ilmastopaneelille-Suomen_Ekomodernistit_ry.pdf

Lisätietoja antaa:

Eero Hirvijoki, 044 982 6861, eero.hirvijoki@aalto.fi

Rauli Partanen, 050 560 3544, raulipartanen@gmail.com

Suomen Ekomodernistit ry on tiede-, teknologia- ja ihmismyönteinen ympäristöjärjestö.
ekomodernismi.fi / info@ekomodernismi.fi

Print Friendly, PDF & Email
X