Tapahtumat

Suomen ekomodernistit ry. järjestää jäsenilleen ja toiminnasta kiinnostuneille säännöllisesti tapaamisia mm. keskustelutilaisuuksia ja luentoja. Tapahtumia pyritään järjestämään eri puolille maata useita kertoja vuodessa. Mikäli olet kiinnostunut kehittämään ekomodernistien toimintaa ja tiedät paikkakunnallasi olevan kiinnostusta ota yhteyttä hallitukseen sähköpostitse tai facebookin kautta. Jäsenet saavat tiedotteet tapaamisista automaattisesti sähköpostiinsa. Ei-jäsen voi laittaa toivomuksen postituslistalle liittämisestä osoitteeseen info@ekomodernismi.fi.

Tapahtumista ilmoitellaan ja keskustellaan myös Ekomodernistien Facebook-ryhmässä. Tervetuloa mukaan!

Vuosi 2019

Sivun alaosassa on näkyvillä jo olleet tapahtumat.

2.11 SEMn virallinen syyskokous ja pikkujoulut, klo 14-> Helsinki (osoitetiedot päivitetty)

Virallinen syyskokous jäsenille, ohjelmassa mm. hallituksen valinta ja toiminnan suunnittelua. Kokouksen jälkeen Tiina Rytkyn esitelmä gradustaan ”Kaksi huolta ylitse muiden: ilmastonmuutos sekä sen torjunta”. Kokous osoitteessa Fredrikinkatu 18 klo 14-16. Tila ei ole esteetön.

Kokouksen jälkeen omakustanteiset pikkujoulut, Rymy-Eetu Erottajankatu 15 klo 17->.

20.10 Stand-up for Nuclear, Narinkkatori Helsinki (oli jo)

Stand up for Nuclear on maailmanlaajuinen toimintapäivä, jonka aikana ydinvoimaa kannattavat aktivistit, kansalaisjärjestöt ja ympäristö- ja energia-alan toimijat osoittavat tukensa Euroopan suurimmalle ja maailman toiseksi suurimmalle puhtaan energian muodolle.

Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n kaikissa päästövähennysskenaarioissa ydinvoimalla on merkittävä rooli, ja skenaariot edellyttävät, että ydinvoiman roolia energiantuotannossa tulisi kasvattaa nykyisestä. Tästä huolimatta monet maat aikovat luopua ydinvoiman käytöstä.

Stand up for Nuclear -tapahtumalla halutaan korostaa ydinvoiman tärkeää roolia osana hiilineutraalia tulevaisuuden yhteiskuntaa. Suomi on ydinvoiman käytössä edelläkävijä, sillä se on niiden harvojen maiden joukossa, jotka rakentavat edelleen uusia voimaloita. Tämän vuoksi Suomella on ilmasto- ja energiapolitiikassa valtava vastuu. Suomen vastuuta ja edelläkävijyyttä halutaan korostaa myös Helsingin tapahtumalla.

Tule ottamaan #standupfornuclear-selfie jääkarhun kanssa ja tapaamaan ympäristö- ja energia-alan toimijoita, ilmastovaikuttajia ja päättäjiä, joiden kanssa voit keskustella ydinvoimasta sekä sen roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa ja oikeudenmukaisessa energiapolitiikassa.  Suuntaa siis Kampin Keskuksen edustalle Narinkkatorille!

Tapahtuma on osa Nuclear Pride -koalition toimintaa. Suomessa tapahtuman järjestää Suomen Ekomodernistit ry.

Lisätiedot:

https://www.facebook.com/events/475424519904950/

 

27.9 Technology for Climate,  Aalto-yliopisto (oli jo)

Technology for Climate kokoaa yhteen tekniikan alalla työskentelevät ja alaa opiskelevat inspiroitumaan ja oppimaan alan kovilta asiantuntijoilta miten jokainen meistä voi tehdä työstään ilmastoystävällisempää ja toisaalta millaisia ratkaisuja teknologia tarjoaa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Tapahtuman järjestävät yhteistyössä TEKin Sustainable Technologies Community of Practice -verkosto, Suomen Ekomodernistit ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunta.

Tapahtuman esityksen ja taltiointi on nähtävissä tästä linkistä.

11.9 Oulun Yliopisto Vulcanalia (oli jo)

SEM tavattavissa lukuvuoden avajaisjuhlan järjestömessuilla, tervetuloa!

23.-24.8 IlmastoAreena, Ii (oli jo)

Tulee tapaamaan SEMiä Oulun kupeeseen Iihin

18.5 SEMin kevätkokous, Tampere (oli jo)

Tervetuloa Suomen Ekomodernistit ry:n sääntömääräiseen kevätkokoukseen Tampereelle lauantaina 18.5. klo 15 alkaen. Kokouksessa äänioikeus on vuoden 2019 jäsenmaksun maksaneilla jäsenillä. Kokouksessa mm. kuulet mitä kaikkea SEM teki vuonna 2018!

Kokouksen jälkeen klo 18 alkaen omakustanteinen ruokailu Viikinkiravintola Haraldissa, Hämeenkatu 23. Tule viettämään mukavaa ilta ekomodernistien kanssa!

6.4 SEMiläiset yhdessä Ilmastomarssille, Helsinki (oli jo)

Lähde mukaan Ilmastomarssille SEMiläisten kanssa, tapaaminen klo 13.30 – 13.45 Snellmanninkatu 9, Helsinki.

22.3 Tulevaisuuden liikenne, SEMinaari 1/2019,  Helsinki klo 17-21 (oli jo)

SEMinaari goes public! Vuoden 2019 ensimmäinen SEMinaari uudistaa tapahtumasarjaa siirtymällä SEMin jäsenten sisäpiiristä suuren yleisön pariin. Tapahtuma järjestetään Helsingin keskustakirjasto Oodissa (Maijansali) ja pääsy on kaikille vapaa. Kutsu siis kaverisikin ja mainosta tilaisuutta vapaasti.

SEMinaarin aiheena on vuoden teeman mukaisesti liikenne ja matkailu. Merkittävä osa ihmiskunnan päästöistä syntyy liikenteestä. Onko nykyisenlainen lomamatkailu ja arkiliikenne mahdollista tulevaisuudessakin, kun ilmastonmuutoksen rajoittaminen vaatii valtavia päästövähennyksiä? Löytyykö ratkaisu teknologiasta tai elämäntapamuutoksista? SEMinaarissa tutustutaan aiheen perusongelmaan sekä mahdollisiin ratkaisuihin ja käytännön kokemuksiin.

Puhujat ja puheenvuorot

Atte Harjanne – Matkailun tulevaisuus muuttuvassa ilmastossa
Esko Pettay – Vähäpäästöinen laivaliikenne
Jonni Lehtiranta – Sähköautoilu
Satu Kilpinen & Jakke Kulovesi – Pyörämatkailun ABC

Tilaisuuden ajankohta on perjantai 22.3.2019 klo 17-21. Tervetuloa mukaan!

Lisätiedot: https://www.facebook.com/events/266315324322002/

 

Vuosi 2018 (oli jo)

15-16.12 Pikkujoulut, Helsinki klo 14-04 (oli jo)

Tervetuloa SEMin pikkujouluihin!

Käynnistämme pikkujoulut Katri Valan lämpöpumppulaitosvierailulla, jonka jälkeen jatkamme vapaalla ohjelmalla. Laitosvierailu kestää n. 1,5h. Katri Valan lämpöpumppulaitos on lajinsa suurin. Se tuottaa lämpöä ja jäähdytystä puhdistetun jäteveden ja kiinteistöjen lämmöstä. Lämpöpumppulaitos sijaitsee kallioluolassa Helsingin Sörnäisissä Katri Valan puiston alapuolella. Sen lämpöteho on noin 105 MW ja jäähdytysteho noin 70 MW.
Vierailulla tutustumme lämpöpumppulaitokseen ja kuulemme Helenin tulevaisuudensuunnitelmista. Laitosvierailulle sopivat kengät jalkaan, turvavarusteet saat laitokselta.

Laitosvierailulle mukaan pääsevät vain SEMin jäsenet.

17.11 Syyskokous, Helsinki klo 14-17.00 (oli jo)

Virallinen syyskokous jäsenille, ohjelmassa mm. hallituksen valinta, ensi vuoden SEMinaarien ja toiminnan suunnittelua yms.

Virallisen kokousosuuden jälkeen SEMin hallituksen jäsen Mikko Muukki esittelee yhteenvedon uusimmasta IPCC:n raportista ja keskustelemme SEMin toimenpiteistä raportin tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämän jälkeen on mahdollisuus vapaamuotoiseen keskusteluun ja omakustanteiseen ruokailuun.

20.10 SEMiläiset yhdessä Ilmastomarssille (oli jo)

Lähde mukaan Ilmastomarssille SEMiläisten kanssa, tapaaminen klo 14 – 14.15 Snellmanninkatu 9, Helsinki. Lisätiedot: https://www.facebook.com/events/347936709284770/

4.10 FOOD. CHANGED (oli jo)

food-changed-4_Oct

Jokainen ihminen tarvitsee ruokaa ja kasvava väestö tarvitsee sitä jatkuvasti enemmän. Nykyinen ruuantuotantojärjestelmä vaikuttaa kuitenkin merkittävästi ilmastoon ja ympäristöön. Laajentuva viljelyala syrjäyttää metsiä, lihansyönti kasvattaa hiilijalanjälkeä, ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus pienentää satoja ja liikakalastus vaarantaa merien elinvoimaisuuden. Kuinka ruokitaan tulevaisuuden entistä suuremmat ihmismäärät, kun samalla pitäisi vähentää ihmiskunnan ympäristövaikutuksia? Löytyykö vastaus tieteestä?

Saavu sinäkin paikalle kuulemaan miten yksi ihmiskunnan tärkeimmistä haasteista selätetään. Paikalle on tulossa mieletön kattaus asiantuntijoita ja eri ruuantuotantoon liittyviä aiheita. Tilaisuuden kruunaa Mark Lynasksen vetämä paneelikeskustelu.

9:15 – 9:45 Breakfast & Coffee

9:45 – 9:55 Opening Words – Mikko Muukki, Ecomodernist Society of Finland (ESF)

9:55 – 10:20 Mythological Roots of Agriculture in Ancient Greece – Harri Juntunen, ESF

10:20 – 10:45 Crickets in a Modern Diet – Mikko Lähdetie, Finsect Oy

10:45 – 11:35 Antiscience & Populism. Climate change, GMO and nuclear power – Mark Lynas

11:35 – 12:35 Lunch

12:35-13:00 Is a carbon-neutral milk chain the future? How do we defuse the manure bomb? – Juha Nousiainen, Valio SVP for primary production and milk procurement

13:00 – 13:25 Challenges and possibilities in vertical farming – Robert Jordas, Robbes Lilla Trädgård AB

13:25 – 13:50 Need for Speed. How can we use artificial intelligence in plant breeding to make climate resilient and more yielding crop varieties? – Jussi Gillberg, Principal Investigator at Aalto University

13:50 – 14:10 Coffee break

14:10 – 14:35 Producing food in closed circulation – experiences – Esko Pettay, Atmosmare Foundation

14:35 – 15:00 Future food is designed and produced in cell factories – Emilia Nordlund, Research team leader at VTT, Food solutions

15:00 – 15:25 Could cultured meat contribute to the sustainability of food systems? – Hanna Tuomisto, Associate Professor, HELSUS and Department of Agricultural Sciences, University of Helsinki

15:25 – 15:55 Panel Discussion

15:55 – 16:00 Closing words

 

8.9.2018 SEMinaari 4/2018, Turku (oli jo)

Tutkijat ovat noin 20 vuoden ajan kertoneet, että ”päästöt pitää saada laskuun heti, jotta lämpeneminen pysyy kahden asteen tavoitteessa”. Pariisin ilmastoneuvotteluiden yhteydessä annetut päästölupaukset merkitsevät noin 3 asteen lämpenemistä, mutta silti julkisuudessa puhutaan lähinnä alle kahden asteen tavoitteesta. Olisiko nyt aika myöntää, että kahden asteen tavoitetta ei enää saavuteta?

SEMinaari epäonnistumisesta – Mitä teemme kun kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämisessä on epäonnistuttu

Vuoden neljäs SEMinaari on enemmänkin keskustelutilaisuus, jotta ymmärtäisimme mm. mitä tarvitaan päästövähennysten lisäksi.

Tilaisuuden avaa Mikko Muukki kertoen tämän vuoden Suomi Areena materiaalien pohjalta, miltä ilmastohaaste näyttää, mm. mitä IPCCn kahden asteen päästövähennys skenaariot pitävät sisällään.

Toisena puhujana on Esko Pettay, joka on seurannut ilmastonmuutosta jo 80-luvulta asti. Esko ”juontaa” keskustelutilaisuuden, jossa pohditaan miten selviämme maailmassa, jossa kasvihuonekaasupitoisuudet ylittävät turvalliset rajat.

Keskustelun aiheina ovat mm. haasteet lämpenevässä ilmastossa. Ymmärrämmekö mitä tarkoittaa kahden, kolmen ja neljän asteen lämpeneminen? Miten meidän pitää kehittää mm. koulutusta, infraa, huoltovarmuutta, geoengineeringiä, kv. kriisinhallintayhteistyötä (esim. metsäpalot)? Miten ihmisille pitäisi kertoa ilmastonmuutoksesta, että ihmiset ovat vielä motivoituneita jatkamaan taistelua sitä vastaan? Lopuksi keskustelemme vielä tehokkaista päästövähennyskeinoista.

 

19-20.7.2018 Suomi Areena, Pori & MTV (oli jo)

SEM on mukana Suomi Areenalla! Poikkea katsomaan MTV-lavan esitystä livenä (tai livelähetystä netistä/telkkarista)  ja tule kansalaistorille keskustelemaan kanssamme!

Torivartti MTV-lavalla to 19.7.2018 klo 12:20 – 12:40

Riskit, vaarallisuus ja huoli – pelkäämmekö oikeita asioita?

Miten saada ihmiset huolestumaan isoista riskeistä, joista emme jaksa kiinnostua, ja rauhoittumaan toisten suhteen, joista syntyy aiheettoman suurta kohua? Tämä ongelma on hyvin tuttu riskiviestinnän tutkijoille. Kun me pieniä uhkia välttääksemme vielä teemme välillä valintoja, jotka kasvattavat ympäristölle tai ihmisille koituvia riskejä, eikä päin vastoin, on tuloksena aikamoinen soppa. Esimerkkeinä torjunta-aineet ja geenimuunneltu ruoka vs. maankäyttö, polttoaineiden käyttö, rehevöityminen ja eroosio sekä ydinvoima vs. hiilivoima. Haluatko tietää lisää riskiarvioinnin kompastuskivistä? Tule kuuntelemaan!

Puhujina SEMin jäsenet Iida Ruishalme biologian maisteri, tiedebloggaaja @ Thoughtscapism, sekä Piia Aallonharja, kunnanvaltuutettu.

Kansalaistorilta meidät löytää torstaina ja perjantaina.

 

26-27.5.2018 Maailma kylässä tapahtuma, Helsinki (oli jo)

Suomen ekomodernistit olivat mukana Maailma kylässä -tapahtumassa kertomassa ekomodernismista, SEMn toiminnasta, jakamassa tietoa ja Climate Gamble/Uhkapeli ilmastolla -kirjaa. Katso raportti tapahtumasta tästä linkistä.

 

18.5.2018 SEMinaari 3/2018, Espoo (oli jo)

Tänä päivänä ihmiskunta on levittänyt toimintansa lähes jokaiseen maailman kolkkaan. Vain viidesosa maapallon pinta-alasta on vapaana ihmisen toiminnasta ja nämäkin alueet ovat lähinnä kylmiä ja kuivia seutuja. Todellisen villin luonnon vähyys on merkittävä uhka muun eliöstön hyvinvoinnille ja biodiversiteetille.

Suomen Ekomodernistien linjaus on, että ihmiskunnan tulisi keskittää toimintaansa pienelle alueelle tuotantoa tehostamalla ja perustaa toiminnastaan vapautuneille maille laajoja ja yhtenäisiä luonnonsuojelualueita. Tällaista ajatusmallia edistää myös villiinnyttämiseksi kutsuttu luonnonsuojelun suuntaus, jossa erillisiä luontoalueita yhdistetään laajemmiksi kokonaisuuksiksi ennallistamalla talouskäytössä olleita alueita takaisin villiksi luonnoksi sekä palauttamalla kadonneita eläinlajeja luontoon.

SEMinaarissa aiheesta saapuvat puhumaan Korkeasaaren eläintarhan eläintenhoitoyksikön päällikkö Nina Trontti sekä ekologian ja eläintieteen tohtori Heidi Kinnunen Helsingin yliopistolta. Tulemme kuulemaan uhanalaisten eläinlajien suojelusta, eläinten palauttamisesta luontoon sekä perinnebiotooppien hoidosta. Lisäksi Rewilding Finlandin puheenjohtaja Aino Tuominen pitää pienen järjestöesittelyn.

 

7.4.2018 Suomen ekomodernistit ry kevätkokous 2018, Tampere (oli jo)

Suomen Ekomodernistien virallinen kevätkokous pidetään Tampereella.

Kokouksen jälkeen SEMn hallituksen jäsen, energiaekspertti, Mikko Muukki kertoo energiansäästön mahdollisuuksista ja kokemuksista kerrostaloissa. Mikon taloyhtiö on mm. palkittu taloyhtiöiden välisessä kilpailussa veden- ja- sähkönkulutuksessa.

Kokouksen jälkeen on mahdollista jäädä ruokailemaan ja keskustelemaan salin puolelle.

6.4.2018 SEMinaari 2/2018, Espoo (oli jo)

Suomen Ekomodernistien seuraava SEMinaari on huhtikuussa. Tällä kertaa teemana on ruuantuotanto. Asiantuntijoina toimivat Helsingin yliopiston vanhempi tutkija Hanna Tuomisto sekä Suomen ekomodernistien jäsen Harri Juntunen.

SEMinaarin puheenaiheet:

Harri Juntunen – Need for Speed: Nature, Agriculture, and Humans in the Light of Things to Come
Hanna Tuomisto – Keinoliha – hypeä vai maailman pelastaja?

Tuttuun tapaan, SEMinaarin jälkeen on mahdollisuus nauttia muiden ekomodernistien seurasta jossain paikallisessa ravintolassa.

 

10.3.2018 Hanasaaren voimalaitosvierailu, Helsinki (oli jo)

Kaupunkien lämmitys on merkittävä asia ilmastonmuutoksen kannalta, mutta tiedätkö miltä näyttää CHP-laitos ja miten se toimii? Tule mukaan tutustumaan ja oppimaan uutta. Tapahtuma on vain jäsenille, joten liity jäseneksi jos et vielä ole.

26.1.2018 SEMinaari, Espoo (oli jo)

Vuoden ensimmäisessä SEMinaarissa puhujina olivat tietokirjailijat Rauli Partanen ja Lilja Tamminen.

SEMinaarin puheenaiheet:

Rauli Partanen – Kaupunkien dekarbonisointi ydinvoimalla

Lilja Tamminen – Luotaus ekomoderniin filosofiaan

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s