Tunnelmia Palava tulevaisuus -mielenilmauksesta 12.2.2022

Lauantaina 12.2. järjestettiin Tampereella muiden ympäristöjärjestöjen paikallisosastojen toimesta Palava tulevaisuus – Loppu turpeen ja puun polttamiselle Tampereella -mielenilmaus, johon myös SEM osallistui näkyvästi.

Kuva: Esko Pettay

Tampereen Sähkölaitoksen suunta on viimeiset 10 vuotta ollut siirtyä hyödyntämään uusiutuvia luonnonvaroja energiantuotannossa. Vuoden 2022 lopussa valmistuva Naistenlahti 3 on Tampereen Sähkölaitoksen suurinvestointi, CFB-kattilalaitos yhdistettyyn kaukolämmön-ja sähköntuotantoon. Biovoimalaitoksen kotisivuilla lukee “Naistenlahti 3 tulee vastaamaan uusiin ympäristövaatimuksiin ja alittamaan tiukentuvat päästörajoitukset. Hiilidioksidipäästömme laskevat merkittävästi ja uusiutuvien energialähteiden osuus nousee.” Myös Tampereen kaupunki hehkuttaa omissa kanavissaan biomassaan perustuvan energiatuotannon ympäristöystävällisyyttä. Biomassan pidäkkeetön poltto ei kuitenkaan ole pitkällä tähtäimellä kestävää ympäristön saati ilmaston kannalta, joten nyt olisi syytä suunnata katse puhtaisiin ratkaisuihin mahdollisimman nopeasti.

Vaatimukset Tampereen kaupungille mielenilmauksessa olivat:

1. Biomassan ja turpeen polton tunnustamista ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle haitalliseksi energian tuotantotavaksi. Tampereen sähkölaitoksen ja kaupungin oma harhaanjohtava mainonta energiantuotannon kestävyydestä tulee lopettaa.

2. Selvitystä siitä, miten ja millä aikataululla kaukolämpöä aletaan tuottaa Tampereen sähkölaitoksella ilman biomassan ja turpeen polttamista.

Kuva: Esko Pettay

Vaatimukset sopivat Suomen Ekomodernistit ry:n tavoitteisiin hyvin ja päätimme useamman jäsenen voimin saapua paikalle osoittamaan mieltä ratkaisukeskeisesti. Muiden tapahtumaan osallistuvien järjestöjen tavoin SEM sai oman puheenvuoron paikan päällä. Hyvin rakennetun ja mielenkiintoa herättäneen puheenvuoron piti SEMin hallituksessa toimiva Elmer Halonen. Tampereen keskustorilla pidettyjen puheenvuorojen jälkeen mielenosoitus jatkui yhteismarsilla kohti Naistenlahtea. SEMin jo lähes sloganiksi muodostunut lausahdus “polttamatta paras” sai sekä keskustorilla että marssilla kannatusta osakseen. 

Suomen Ekomodernistit ry pitää tärkeänä tulla kutsutuksi ja osallistua ympäristöliikkeen yhteisiin tapahtumiin ja mielenilmauksiin jatkossakin, sillä haluamme pitää keskusteluyhteyden muihin ympäristöjärjestöihin. Suuremmissa tapahtumissa saamme myös positiivista mediahuomiota omalle aatteellemme, kuten nyt Tampereellakin saimme. Tapahtumassa SEMin lisäksi mukana olivat Elokapina Tampere, Suomanifesti, Fridays for Future Tampere, Tampereen Maan ystävät, Maan Ystävät ja Greenpeace Tampere.

Kuva: Esko Pettay

Mielenosoituksen tapahtumasivu täällä

Yle uutisoi aiheesta täällä.

Aamulehden artikkeli tapahtumasta täällä.

Naistenlahti 3 kotisivut täällä.

Print Friendly, PDF & Email
X