”Antakaa geeneille mahdollisuus!” Yli 1 000 tieteentekijää 14 maassa historiallisissa mielenosoituksissa uusien geeniteknologioiden tukemiseksi ennen huomista Euroopan parlamentin äänestystä

JULKAISUVAPAA: HETI
Yhteystiedot: johanna.kohvakka.finland@weplanet.org +358(0)440241011
www.weplanet.org  // Photo Library // Full List of Actions  // Open Letter and Signatories

Yli 1 000 tieteentekijää 14 Euroopan maassa on osoittanut mieltään ympäri mannerta kehottaen Euroopan parlamentin jäseniä tukemaan uusia geeniteknologioita (NGT) ennen huomenna EU-parlamentissa järjestettävää ratkaisevaa äänestystä.

Mielenosoittajat 29 eurooppalaisesta yliopistosta puoltavat uusia geeniteknologioita, sillä ne mm. mahdollistaisivat vähemmän torjunta-aineita käyttävien, tauteja paremmin kestävien ja ilmastonmuutokseen paremmin sopeutuvien viljelykasvien luomisen.

Uusien geeniteknologioiden käyttö maataloudessa on tällä hetkellä käytännössä laitonta EU:ssa.

Tätä voidaan pitää historiallisena, sillä tämän kaltainen aktivismi ei ole mitenkään yleistä tieteellisessä yhteisössä. Tätä edelsi kaikkiaan 37 Nobelin palkinnon saajan ja yli 1 500 tieteentekijän viime kuussa Euroopan parlamentin jäsenille lähettämä avoin kirje, jossa he kehottavat heitä valitsemaan tieteen ja puoltamaan uusia geeniteknologioita.

”Tässä on perustavanlaatuisesti kyse siitä, luottaako Eurooppa tieteeseen vai ei.” sanoo tohtori Hidde Boersma, hollantilainen mikrobiologi ja WePlanetin kampanjan kasvot. ”Tieteellinen yhteisö seisoo uusien geeniteknologioiden takana ja on valmis käyttämään niitä torjunta-aineiden käytön dramaattiseen vähentämiseen, vähemmän maapinta-alaa vaativien suurisatoisten viljelykasvien luomiseen ja miljardien eurojen talouskasvun mahdollistamiseen. On aika hylätä ennakkoluulot ja uskoa tieteentekijöihin.”

Yhteensä 1 002 professoria ja tutkijaa 29 yliopistosta osoitti mieltään kannattaen banderolleja, joissa lukee ”tukekaa tiedettä, tukekaa NGT:tä!” tai ”antakaa geeneille mahdollisuus!”. Täydellinen lista mielenosoitukseen osallistuvista tieteentekijöistä löytyy täältä. Osallistujat pyrkivät päivän aikana vaikuttamaan meppeihin myös massasähköposteilla ja sosiaalisessa mediassa heitä tägäten.

Toiminnan koordinoi WePlanet, kansainvälinen ekohumanistinen ympäristöjärjestö.

Joel Scott-Halkes, WePlanetin kampanjapäällikkö sanoo: ”Olemme olleet vaikuttuneita tästä voimasta, jolla tieteellinen yhteisö on lähtenyt tukemaan uusia geeniteknologioita. Yli 1000 tieteentekijän osanotto tällaiseen koordinoituun kampanjaan on historiallinen näyttö tiedeyhteisön omistautumisesta kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseen. Toivotaan, että tällä on painoarvoa mepeille, kun he äänestävät huomenna!”

Lisätietoja:

  • Merkittävin uusi geeniteknologian menetelmä on CRISPR-cas9, jota kutsutaan myös ”geenisaksiksi”. Toisin kuin perinteiset GMO:t, teknologia ei ”tuo” DNA:ta muista organismeista, vaan se ”muokkaa” organismin omaa genoomia saavuttaakseen toivottuja ominaisuuksia.
  • Äänestys pidetään Strasbourgin täysistunnossa 7. helmikuuta, ja keskustelu käydään 6. päivän iltapäivällä. Siinä harkitaan EU-komission esitystä NGT-säädösten lieventämisestä. Samankaltaista lainsäädäntöä hyväksyttiin Iso-Britanniassa Brexitin jälkeen.
  • 37 Nobelin palkinnon voittajan ja yli 1 500 tiedemiehen allekirjoittama avoin kirje on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.
  • WePlanet on täysin hyväntekeväisyyteen perustuva ympäristöjärjestö eikä sillä ole kumppanuuksia tai rahoitusta teollisuudesta. Läpinäkyvyyslausuntomme löytyy täältä.
  • Tuore raportti totesi, että uusien geeniteknologioiden hylkääminen Euroopassa voisi maksaa jopa 3 biljoonaa euroa menetetyissä taloudellisissa mahdollisuuksissa.

WePlanetista

WePlanet on uusi, hyväntekeväisyysrahoitteinen maailmanlaajuinen ympäristöalan kansalaisjärjestö, jolla on aktivisteja 15 eri maassa Euroopassa, Afrikassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella. WePlanet perustuu ekohumanistiseen filosofiaan, ja se on ainutlaatuinen ympäristöjärjestöjen joukossa, sillä se puoltaa sellaisten teknologioiden käyttöä kuin soluviljely, geenieditointi ja uudet ydinvoiman muodot. Järjestön tavoitteena on, että 50-75 prosenttia Euroopan pinta-alasta villiinnytetään luonnontilaiseksi, että eläintuotanto vähenee, että ilmasto viilenee ja että globaalissa etelässä varmistetaan energian reilu saatavuus. 

www.weplanet.org // johanna.kohvakka.finland@weplanet.org   +358(0)440241011 

X