“Edistys? Se on geeneissämme!” 33 Nobel-palkittua vaatii vetoomuksessaan Euroopan parlamenttia tukemaan uusia geeniteknologioita

Mediayhteydet:   johanna.kohvakka.finland@weplanet.org   +358(0)440241011  
www.weplanet.org   //  Avoin kirje ja allekirjoittajat 

Brysselissä 19.1.2024

Tänään Euroopan parlamentin jäsenille on lähetetty avoin kirje, joka kehottaa heitä ”hylkäämään tieteenvastaisen pelottelun” ja äänestämään uusien geeniteknologioiden (NGT:t) puolesta tärkeässä äänestyksessä. Vetoomuksen on allekirjoittanut 33 Nobel-palkinnon voittajaa ja yli 1000 eurooppalaista tieteentekijää.

Vetoomus on lähetetty vain päiviä ennen kuin Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta (ENVI) äänestää komission ehdotuksesta vapauttaa NGT:t Euroopan tiukoista GMO-säännöksistä. Kirjeen kokoamisen koordinoi ympäristöjärjestö WePlanet.

Vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa uraauurtava biokemisti Emmanuelle Charpentier ja mikrobiologi Jennifer Doudna, jotka jakoivat vuoden 2020 Nobel-palkinnon fysiologiasta/lääketieteestä kehittämänsä CRISPR-cas9 – geenimuokkaustekniikan ansiosta. Teknologiaa pidetään yhtenä merkittävimmistä läpimurroista biologian historiassa ja se on ollut nyt NGT-keskustelun ytimessä. Muita avoimen kirjeen allekirjoittajia ovat mm. maailmankuulut tieteentekijät Steven Pinker ja Peter Singer. Pinker toimii bioetiikan professorina Princetonin yliopistossa ja Singer on psykolingvisti, tietokirjailija ja arvostettu julkinen ajattelija.

CRISPR-cas9:n käyttö kasvinjalostuksessa voi vähentää merkittävästi torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön tarvetta maataloudessa samalla kun se lisää ruokaturvaa kehittämällä ilmastokestäviä kasvilajikkeita.

Emmanuelle Charpentier, Jennifer Doudna, Steven Pinker ja Peter Singer johtavat yli 850 allekirjoittajan joukkoa, joka vaatii NGT:iden laillistamista Euroopassa 

”NGT:t tarjoavat valtavan potentiaalin kestävään maatalouteen, parannettuun ruokaturvaan ja innovatiivisiin lääketieteellisiin ratkaisuihin”, sanovat allekirjoittajat. ”Kannustamme teitä kuuntelemaan alati kasvavaa maanviljelijöiden enemmistöä, jotka tukevat geeniteknologioiden hyödyntämistä sekä alan todellisia asiantuntijoita Brysselin kuplan tieteenvastaisten lobbaajien sijaan. Vetoamme teihin, että äänestätte NGT:iden puolesta.”

NGT:iden potentiaalin hyödyntämättä jättäminen on myös taloudellisesti merkittävä menetys, toteavat allekirjoittajat, joka ”voi maksaa Euroopan taloudelle 300 miljardia euroa vuodessa ’menetettyinä hyötyinä’ useilla sektoreilla.” [1]

Kaikkien katseet ovat nyt ENVI-valiokunnan äänestyksessä, jonka on suunniteltu olevan 24. tammikuuta. Jos valiokunta hyväksyy aloitteen, asia etenee 5. helmikuuta olevaan täysistunnon äänestykseen Strasburgissa. Kymmenien aktivistien kansainvälisestä WePlanet-verkostosta – erityisten nuorten tieteentekijöiden ja maanviljelijöiden – odotetaan osoittavan mieltään parlamentin ulkopuolella kyseisenä päivänä NGT:iden puolesta.

Hollantilainen mikrobiologi Hidde Boersma, joka vastaa vetoomuksen koordinoinnista, sanoo: ”NGT-äänestys on suuri hetki Euroopan parlamentille. Valitsevatko he rationaalisuuden ja optimismin vai taipuvatko tieteenvastaisen pelottelun edessä? Nyt, enemmän kuin koskaan, on aika valita optimismi, jota esimerkiksi Euroopan nuoret tieteentekijät ja maanviljelijät edustavat.”

Uusia geeniteknologioita vastustavat aktivistit kokoontuvat Brysselissä

Suomessa vetoomuksen kasvoina toimii Suomen tunnetuin tieteen kansantajuistaja, Turun yliopiston avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja, joka on jo vuosikymmenten ajan puhunut geeniteknologioiden puolesta.

“On ymmärrettävää, että ihminen lähtökohtaisesti kannattaa kaikkea luonnonmukaista. Iso kysymys kuitenkin on, mikä on luonnonmukaista ja mikä luonnotonta. Elämme tällä hetkellä luonnonmukaisuuden harhassa, joka ei perustu tieteeseen. Käytännössä kaikki kasvit, joita nykyisin syömme, ovat pitkällisen kasvinjalostuksen tuotetta, joka on paljon sattumanvaraisempi prosessi kuin uudet tarkat geeniteknologiat”, toteaa Valtaoja. 

Valtaojan mukaan tiedon lisääminen uusista geeniteknologioista on avainasemassa siinä, että saamme valjastettua nämäkin tieteen hienot saavutukset hyötykäyttöön ihmiskunnan hyväksi.

Esko Valtaoja toimii vetoomuksen kasvoina Suomessa

LUE KOKO VETOOMUS JA ALLEKIRJOITTAJALUETTELO TÄÄLTÄ. 

[1] https://allianceforscience.org/blog/2023/10/new-report-details-the-e3-trillion-cost-of-europe-saying-no-to-science-on-gene-editing/

WePlanetista

WePlanet on uusi, hyväntekeväisyysrahoitteinen maailmanlaajuinen ympäristöalan kansalaisjärjestö, jolla on aktivisteja 15 eri maassa Euroopassa, Afrikassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella. WePlanet perustuu ekohumanistiseen filosofiaan, ja se on ainutlaatuinen ympäristöjärjestöjen joukossa, sillä se puoltaa sellaisten teknologioiden käyttöä kuin soluviljely, geenieditointi ja uudet ydinvoiman muodot. Järjestön tavoitteena on, että 50-75 prosenttia Euroopan pinta-alasta villiinnytetään luonnontilaiseksi, että eläintuotanto vähenee, että ilmasto viilenee ja että globaalissa etelässä varmistetaan energian reilu saatavuus. 

www.weplanet.org // johanna.kohvakka.finland@weplanet.org   +358(0)440241011 

X